»Mi imamo velikanskega robota, vi imate velikanskega robota, veste, da se mora zgoditi, izzivamo vas na dvoboj!« Tako je ameriško podjetje MegaBots pred dvema letoma na zgodovinski spopad izzvalo japonskega tekmeca, podjetje Suidobashi Heavy Industries. Obe podjetji sta se na dvoboj pripravljali dve leti, končno pa je prišel dan, ki ga že nestrpno čakajo oboževalci po vsem svetu.

Dvoboj bo ob štirih zjutraj

Ob sedmih zvečer po pacifiškem standardnem času, kar bo pri nas jutri ob četrti uri zjutraj, si bodo svetovna občinstva končno lahko ogledala prvi dvoboj velikanskih robotov. Dvoboj boste lahko v živo spremljali tudi v prenosu spodaj, kasneje pa bo na ogled tudi na družbenih omrežjih in YouTubeu.

Priprave na dvoboj trajale dve leti

Odkar sta podjetji pred dvema letoma sprejeli dogovor o zgodovinskem dvoboju, se nanj pripravljata brez oddiha. Ameriško podjetje je za izboljšanje svojega tekmovalnega robota začelo tudi kampanjo zbiranja sredstev na platformi Kickstarter, kjer so že presegli cilj več kot 500.000 dolarjev. Denar je darovalo skoraj osem tisoč podpornikov, avgusta pa so javnosti predstavili robota z imenom Eagle Prime, ki se bo spopadel z japonskim rivalom. Izboljšani robot je težak 12 ton, visok skoraj pet metrov, v njem lahko sedita dva upravljalca, njegova cena pa se giblje okrog 2,5 milijona dolarjev. Njegov japonski tekmec je po besedah podjetja težak šest ton in pol, visok pa je okrog štiri metre. Oba robota sta opremljena tudi s pištolami in drugim orožjem.

Obe strani z močno željo po zgodovinski prvi zmagi

Direktor in ustanovitelj japonskega podjetja Suidobashi Heavy Industries je že pred dvema letoma, ko je sprejel povabilo na dvoboj, poudaril, da njegova ekipa ne more pustiti drugi državi, da zmaga, ker so velikanski roboti del japonske kulture. Soustanovitelj ameriškega podjetja MegaBots pa je že tudi takrat zatrdil, da bi boj lahko utrl pot za borilno robotsko ligo in šport, v katerem se bo vrtelo na milijarde dolarjev.

Kot lahko vidite na prvotnih posnetkih, v katerih sta se japonska in ameriška stran dogovorili za dvoboj, je bila kri že takrat vroča. Kako bo ponoči, pa si lahko le predstavljamo.