Ni presenetljivo, da najnovejši izum s področja robotov prihaja prav z Japonske. Gre namreč za državo, kjer roboti že delajo v avtomobilski industriji, skrbijo za ostarele, v razmahu pa so tudi roboti, ki skrbijo za izpolnjevanje seksualnih želja uporabnikov.

Na tokijskem sejmu pogrebnih storitev so včeraj predstavili robota, ki zna voditi budistični pogreb. Gre za humanoidnega robota po imenu Pepper, ki ga navdušenci nad roboti poznajo že nekaj let. Njegova prvotna naloga je bila ljudem nuditi čustveno oporo in se z njimi pogovarjati.

Robot bi vskočil, kadar duhovnik ne bi utegnil

Pepper je v treh letih od pojava na trgu svoje veščine še izpopolnil, po novem zna voditi tudi budistični pogreb. Po poročanju Reutersa bi robot z recetiranjem budističnih suter lahko nadomesti duhovnika, kar bi po mnenju njegovih ustvarjalcev lahko naletelo na pozitiven odziv med ljudmi.

Na Japonskem število starejšega prebivalstva strmo narašča, zaradi česar je potreba po duhovnikih, ki bi vodili pogrebno obredje, precej velika. Številni budistični duhovniki prejemajo manjše dohodke kot nekoč, zaradi česar so si mnogi med njimi poiskali drugo delo. V skladu z osnovnimi načeli ekonomije je zaradi velikega povpraševanja in majhne ponudbe cena duhovniških storitev v zadnjem obdobju precej narasla. S pogrebom povezani stroški na Japonskem dosegajo okoli 22.000 evrov, še dodatna dva tisočaka pa nanese plačilo za duhovnika.

Težava pa ni samo v visokem znesku, ki ga poravnajo svojci, pač pa tudi v logističnih težavah. Marsikje v odročnih vasicah namreč sploh ni duhovnikov. Prav zaradi tega ustvarjalci robotskega duhovnika verjamejo v njegov uspeh. Pepper namreč zrecitira sutre in opravi ostalo obredje za manj kot 400 evrov.

Med obiskovalci sejma je bil tudi budistični duhovnik Tetsugi Matsuo, ki je za Guardian dejal, da je po njegovem temelj religije »srčnost«. »Zanima me, ali zna robot ljudem ponuditi to bistvo vere,« je dejal. Da bi dobil odgovor na to vprašanje, bo moral Matsuo počakati na Pepperjevo prvo vodenje pogreba. Glede na to, da roboti počasi pronicajo v vse pore vsakodnevnega človeškega življenja, mu verjetno ne bo treba čakati predolgo.