Konec prejšnjega tedna se je na Dunaju odvila predčasna in zaprta predstavitev novega Mate 10 Pro telefona, na kateri se je zbralo kakih 20 novinarjev iz različnih držav. V 57. nadstropju hotela Melia na Donau-City-Straße je bil razgled nad mestom fantastičen, zato so se morali predstavniki Huaweia kar potruditi, da so našo pozornost sploh pritegnili.

A ko je produktni vodja in moderator dogodka Peter Gauden le izvlekel novega Mate 10 Pro, so bile naše oči prikovane v napravo. Nov telefon je vizualno privlačen, ima dobro kamero in tako dalje, kot se spodobi za vrhunec ponudbe med telefoni dan danes. Izstopa pa po eni stvari - Mate 10 naj bi bil med prvimi mobilnimi telefoni, ki bodo resneje izkoriščali potencial umetne inteligence (AI). Tudi v promocijskem videu, ki so nam ga zavrteli na začetku, ni bilo slišati besede telefon. Vse se je vrtelo okrog poimenovanja »inteligentna naprava«.

Kaj to pomeni?

Mate 10 Pro je prvi telefon, ki ima vgrajen najzmogljivejši procesor Kirin 970. In prav ta je zaslužen, da lahko naprava obdeluje kompleksnejše in veliko večje količine podatkov v krajšem času. Pravijo, da je nov čip kar 50 odstotkov bolj učinkovit kot prejšnji model in omogoča za 25 odstotkov več zmogljivosti.

To pa je osnova, da lahko taka naprava vsaj v teoriji opravlja neke funkcije umetne inteligence. Tu seveda ne govorimo o tem, da je telefon že čisto sam sposoben ustvarjati nove rešitve in koncepte, kot naj bi AI v resnici delovala. Gre zgolj še za omejen koncept, kjer se telefon na podlagi velikih količin že naučenih podatkov bolje odziva uporabniku.

Če poenostavimo: novi procesor so s pomočjo na tisoče fotografij »naučili«, kako je videti hrana, kako je videti portret, kako narava itd. Ko uporabnik fotografira enega od takih motivov, telefon prepozna motiv in temu v trenutku prilagodi nastavitve kamere, da fotografija izpade kar se da dobro. Potencial procesorja pa se izrablja še za cel kup drugih lastnosti, od zajemanja boljših fotografij, obdelave težjih formatov datotek, hitrejših povezav do boljše prepoznave obraza za odklepanje telefona.

Tako obdelavo podatkov je Huawei poimenoval NPU (Neural Processing Unit), kar je zelo podobno skovanki »Neural Engine«, ki jo je Apple nedavno predstavil vštric z iphonom 8 in iphonom X. Slednji ima namreč tudi vgrajen zmogljiv bionični procesor A11, ki pa je bojda veliko bolj omejen pri nalogah kot Huaweijev Kirin 970.

V kitajskem velikanu vidijo celo tak potencial procesorja, da pozivajo zunanje razvijalce, da svoje prihodnje aplikacije prilagodijo novi ravni delovanja, ki jo prinaša nov procesor.

Pomembno pri tem pa je poudariti, da uporabnik, ki bo kupil novi Mate 10 Pro, ne bo kar naenkrat doživel male tehnološke revolucije. Nova raven zmogljivosti telefona se opazi, vendar je ta zaenkrat še zelo subtilna in le uporaba na daljši rok bo pokazala, kako se taka umetna inteligenca dejansko uči in obnaša.

V Sloveniji bosta na voljo Mate 10 lite in Mate 10 PRO. Oba bosta na voljo v drugi polovici novembra. Mate 10 LITE bo na voljo za manj kot 400 evrov, Mate 10 PRO pa za okrog 800 evrov.