Google bo HTC plačal 1,1 milijarde dolarjev (920 milijonov evrov), so sporočili predstavniki tajvanskega podjetja. S tem Google ne bo kupil deleža v HTC, ampak bo dobil pravico do uporabe intelektualne lastnine HTC in bo prevzel skupino delavcev, ki razvijajo telefone pixel. Delodajalca naj bi zamenjalo dva tisoč delavcev.

Podjetji sta sodelovali že prej, saj HTC izdeluje pametna telefona premijskega razreda pixel in pixel XL, ki ju pod svojo znamko trži Google. Ta je na področju pametnih telefonov znan predvsem po androidu, ki je po mnenju številnih najboljši operacijski sistem za pametne naprave. Vendar prednosti, ki jo ima na področju programske opreme, Google ne more izkoristiti v največjem obsegu, ker njegova strojna oprema ni na ravni najuspešnejših proizvajalcev, kot so Apple, Samsung in Huawei. Razlogi za posel s HTC naj bi bili ravno v tem, da se to spremeni.

HTC pa bo od partnerja dobil denar za pokritje svoje izgube. Zadnja paradna mobilnika, aktualni HTC U11 in lanski HTC10, sta sicer po mnenju analitikov izredno dobri napravi, a kupiti ju očitno noče skoraj nihče. Poleg tega bo HTC denar porabil za razvoj tehnologije virtualne resničnosti, kjer se njegovi izdelki vive bojujejo z izdelki oculus rift podjetja Facebook.

Za Google je to drugi nakup proizvajalca mobilnikov. Leta 2011 je za 12,5 milijarde dolarjev kupil ameriškega proizvajalca Motorola, ki pa se ga je razmeroma hitro tudi znebil. Leta 2014 ga je za 2,91 milijarde dolarjev prodal Lenovu.