Dobro se spomnimo dne, ko je pred leti na slovenski mobilni trg, takrat še prek Tuš Mobila, vstopil kitajski Huawei. Mali jajčkast telefon, s katerim so se predstavili, z bog si vedi kakšnim imenom, sicer pa z zaslonom na dotik in zelo ugodno ceno, se je zdel zelo zanimiv. Vsaj pet let pozneje smo na točki, ko Huawei praktično že dominira trgu.

Huawei je namreč tretji največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, na slovenskem trgu mobilnih telefonov se je lani zavihtel na drugo mesto. Lani se je prodaja vrtela okoli številke 60.000 kosov, letos jim bo zelo verjetno uspelo to podvojiti.

Huawei pač sledi pravemu receptu: za relativno nizko ceno skušajo ponuditi čim več. Ta cena se je v zadnjih letih sicer že precej povzpela, vendar je vseeno nekoliko nižja od glavnih paradnih konj konkurentov Samsunga in Appla.

Pogosto se zalotimo, da ljudem nemalokrat priporočimo prav Huaweijev telefon, ko sprašujejo, kaj bi se najbolj splačalo kupiti.

To se z novimi modeli P10 ne spreminja. P10 lite, P10 in P10 plus so odlični modeli, ki pa, logično, vsak posebej merijo na določen segment uporabnikov. Mi smo jih postavili drug ob drugega in pregledali, kaj je najpomembnejše izpostaviti pri vsakem.

Huawei P10 lite (300 evrov)

P10 lite je cenejša in šibkejša različica osnovnega modela P10. Vizualno mu je zelo podoben. Za pol njegove cene pa ponuja dobro odzivnost in zelo solidne fotografije (ta model nima dvojne kamere, zajema pa v ločljivosti 12 MP z glavno in 8 MP s prednjo kamero). Diagonala zaslona mu meri 5,2 palca.

Neke težke večopravilnosti ali zahtevnejših aplikacij ne bo najlažje prebavil. Navdušil bo tiste, ki si želite sposoben in privlačen telefon. Pravzaprav je presenetljivo, kako premijsko je videti, čeprav sodi v nižji cenovni razred.

POZITIVNE LASTNOSTI

- premijsko ohišje

- dober zaslon

- dovolj delovnega spomina (3 GB)

- razširitev pomnilnika s SD-kartico

- zanesljiv čitalec prstnih odtisov

- dobra baterija

NEGATIVNE LASTNOSTI

- kamera v slabših svetlobnih pogojih ni najboljša

- grafični čip GPU ni pravšnji za zahtevnejše igre

- povprečna zvočna predstava

- nima hitre USB-C reže

Huawei P10 (630 evrov)

Huaweijev paradni model. Zmogljiv in vizualno dovršen telefon, ki primarno stavi na zajemanje kakovostnih fotografij (kaj je bistvo njegove dvojne kamere, si preberite v TEM PRISPEVKU). V nadzorovanih svetlobnih pogojih so lahko posnetki prav fantastični.

Naprava ima dokaj dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Primeren je za zahtevnejšega uporabnika, ki od naprave zahteva popolno zanesljivost. Navdušil bo tudi vse uporabnike, ki jim je ključen stil. Telefon je namreč na voljo v zanimivih barvah, ki jih je Huawei zasnoval z uglednim Inštitutom Pantone.

Diagonala zaslona meri 5,1 palca in med tremi modeli P10 deluje še nekako najprimernejša za dlan. Telefon je užitek upravljati z eno roko.

POZITIVNE LASTNOSTI

- sposoben telefon (4 GB delovnega spomina in osemjedrni procesor)

- dober zaslon

- vizualno dovršen

- dobra prednja in glavna kamera (na glavni široka zaslonka f/2.2)

NEGATIVNE LASTNOSTI

- ni vodoodporen

- če vam videz ni najpomembnejši, potem lahko dejansko razmislite o nakupu prejšnjega modela P9 in s tem ne boste veliko zamudili

Huawei P10 plus (830 evrov)

Še zmogljivejša različica P10, ki zaradi večjega zaslona (5,5 palca) meri predvsem na najzahtevnejše uporabnike, ki mobilni telefon uporabljajo več kot le za opravljanje klicev, družbena omrežja in fotografiranje. Torej na razne upravljalce družbenih omrežij, uporabnike, ki veliko tipkajo, zahtevne poslovneže oziroma vsakogar, ki si brez zmogljivega telefona ne zna predstavljati vsakdana. Pohvalimo lahko zaslon z ločljivostjo 4k in zmogljivost pod pokrovom.

POZITIVNE LASTNOSTI

- dober zaslon

- odlična kamera z zaslonko f/1.8 (dobra za zajemanje v slabi svetlobi)

- dobro delovanje in odzivnost (6 GB delovnega spomina)

- privlačen telefon

NEGATIVNE LASTNOSTI

- ni vodoodporen

Zaključne misli

Huaweijeva serija P10 si v vseh treh primerih zasluži pohvale. Ko smo opazovali obraze naključnih uporabnikov, ki so omenjene telefone jemali iz embalaže, smo vedno znova opazili navdušenje.

Kamero na P10 lahko le pohvalimo. Vendar vseeno velja, da trenutno najlepše fotografije in videe zajemata iphone 7 plus in samsung galaxy S8 plus. Res pa je, da sta ta dva modela še nekoliko dražja.