Vadba, katere domovina je Madžarska in ki navdušuje množice po Evropi in širše, je zadnje čase pravi hit tudi pri nas. Z njeno pomočjo za zdravega duha v zdravem telesu skrbi kar nekaj znanih Slovencev, med njimi tudi smučarskoskakalni šampion Robert Kranjec, pevka Neisha, estradnik Emil Nikočević in številni drugi. Vadba pod okriljem nekdanjega bronastega olimpijca – smučarskega skakalca Damjana Frasa in njegove ekipe na naših tleh poteka v Kranju, Ljubljani, Mariboru in Velenju. Še letos se jim bo pridružil Koper.

Trening, primeren tako za ženske kot moške, obsega dvanajstminutni visokointenzivni del za moč, osemminutnemu kardionadaljevanju pa sledita še petminutna masaža in sproščanje. »Povečanje in izgradnja mišične mase tukaj še zdaleč nista primarni cilj. Gre za najnovejši dosežek tehnologije elektromišične stimulacije (EMS), ki ponuja hiter in varen način vadbe. Spretnejši in fizično močnejši lahko v dvajsetminutnem treningu porabijo tudi do 4000 kilokalorij, poudarja certificiran xbody trener Damjan Fras, ki tovrstno aktivnost priporoča dvakrat na teden.

Tridesetkrat večji učinek

Tehnologija EMS, razloži sogovornik, posnema naravno aktivacijo in prenos informacije v centralni živčni sistem prek električnega impulza, ki mišici sporoči, da se krči. Učinek treninga na mišice je do tridesetkrat večji od klasične vadbe, dodaja.

»V dvajsetih minutah vadbe z osebnim trenerjem prek vnaprej pripravljenega programa (oblikovanega na podlagi vaših ciljev) dosežete do 150-krat več mišičnih kontrakcij kot pri običajnem treningu. Rezultati raziskav namreč kažejo, da se zgolj en trening lahko primerja s štirimi urami klasičnega treninga v telovadnici ali fitnesu,« poudarja Fras.

Vadba, za katero boste odšteli 35 evrov in ste jo lahko minuli konec tedna brezplačno preizkusili na sejmu Narava-zdravje, poteka individualno in je prilagojena posameznikom. Redni trening med drugim vpliva na razvoj in krepitev trebušnih mišic, povečanje vzdržljivosti, rast mišic in povečanje mišične mase, izboljšuje telesno držo, odpravlja bolečine v križu in kolkih, krepi kardiovaskularni sistem in pospešuje metabolizem. Uspešno odpravlja odvečne kilograme in celulit, a nekaj vseeno velja – tresljaji elektrike vam ne bodo prav nič pomagali, če poleg vadbe ne boste vnesli reda tudi v prehrano in svojo glavo očistili negativnih misli. Te običajno najraje vodijo v pregrehe.