Na trgu je prava poplava raznoraznih aktivnosti in ljudje smo velikokrat zmedeni. Ne vemo, katere vadbe so dobre za nas, katere so slabe in kaj lahko sploh pričakujemo. Izbrati sebi primerno aktivnost je ključnega pomena in pomoč športnih strokovnjakov tukaj še zdaleč ni odveč.

»Naša filozofija temelji na osebnem in strokovnem pristopu. Od drugih vadb se razlikujemo po tem, da imajo stranke pri nas možnost opraviti analizo telesa, zaradi česar je načrtovanje nadaljnjih treningov veliko bolj natančno, saj so v programu upoštevane vse pomanjkljivosti posameznika,« vadbo Perfect Body Workout (PBW), s katero se ukvarja že osem let, opiše njen idejni oče Gregor Grad.

Gre za bazični in specialni kondicijski trening za celo telo, prilagojen tako, da vključuje vse mišične skupine s poudarkom na mišicah, ki so najšibkejše. Trening je kljub temu, da poteka v manjši skupini, individualno usmerjen in v celoti prilagojen posamezniku, njegovim pomanjkljivostim in osebnim željam.

Škodljiva neravnovesja

Pri določenih posameznikih lahko pri popolnoma osnovnih gibih opazimo manjše ali večje razlike med levo in desno stranjo telesa. To ne sme biti spregledano, poudarja kondicijski trener številnih vrhunskih športnikov, ki skrbi tudi za rehabilitacijo in kondicijsko pripravo ljudi po operacijah.

»Če želimo opravljati učinkovite treninge, se pri vsakodnevnih opravilih gibati brez bolečin ali se rekreirati, potem ne smemo imeti nobenih omejitev in razlik v moči ali gibljivosti med levo in desno stranjo telesa. Ta neravnovesja nam zelo otežujejo življenje. Naše gibanje je precej manj učinkovito, vodi nas lahko k poškodbi ali kronični bolečini.«

Razlike oziroma »napake« v telesu, pojasni sogovornik, odkrijejo s pomočjo različnih preprostih testov, na podlagi katerih pozneje dobijo rezultate in naredijo načrt korekcijskih vaj. Gre za natančen izbor gibalnih vaj, ki jih mora posameznik izvesti. Pri tem se ocenjuje, kako je bila vaja izvedena, na podlagi funkcionalnosti gibanja pa se razkrijejo šibkosti telesa (oslabele in skrajšane mišice).

»S programom korekcijskih vaj odpravimo bolečine (kronične in akutne) ter optimiziramo telo in gibanje. Posledice so boljša mobilnost, čvrste mišice, gibanje brez bolečin in manjše tveganje za poškodbe.«

Nižja stopnja intenzivnosti

Nobenega dvoma ni, da je vadba pod strokovnim vodstvom učinkovitejša in tudi varnejša, saj trener z znanjem vadečemu določa količino, intenzivnost in pravilen izbor vaj, prav tako skrbi tudi za njihovo pravilno izvedbo. Dobre izkušnje tako z moškimi kot ženskami, ki so običajno vztrajnejše in bolj potrpežljive pri doseganju zadanih ciljev, ima na vadbah PBW tudi Gregor Grad.

»Vadba, o kateri si lahko več preberete tudi na spletnem naslovu www.pbw.si, obremenjuje ves mišični sistem. Vaje stimulativno delujejo na srčno-žilni sistem, reden trening vpliva tako na agilnost, moč, vzdržljivost in gibljivost kot na natančnost in ravnotežje. Večinoma se izvaja na nižji stopnji intenzivnosti, kar omogoča optimalen srčni utrip v smislu porabe odvečnih maščob, med aktivnostjo pa srčni utrip vadečega dvignemo tudi do višje stopnje intenzivnosti in s tem vplivamo na splošno pripravljenost oziroma kondicijo,« za konec zaupa vsestranski športni strokovnjak, ki pri projektu sodeluje s kineziologom in bodočim magistrom kinezioterapije na Fakulteti za šport v Ljubljani Timijem Timotejem Lahom.

Ob pravilni prehrani njuna vadba tako omogoča tudi izgubo odvečnih kilogramov in oblikovanje lepše postave ter, kar je najpomembnejše – po njej se vadeči počutijo srečnejši in bolj zadovoljni sami s seboj. To pa je tudi tisto, kar največ šteje.