Telesna neaktivnost je četrti najpogostejši faktor tveganja za predčasno umrljivost. Številne evropske države se tega problema zavedajo in ukrepajo. V svetu je na tem področju vedno bolj aktualno povezovanje športne in medicinske stroke ter predpisovanje športne vadbe na napotnico, s čimer se spodbuja prebivalstvo k aktivnemu življenjskemu slogu s športom. Ugotovitve kažejo izredne pozitivne učinke tovrstnih aktivnosti, saj se je v nekaterih evropskih državah strošek zdravljenja posledic neaktivnega življenjskega sloga zmanjšal za skoraj petkrat.

Zato je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez skupaj s soorganizatorji kongresa kot osrednjo temo letošnjega, 12. Kongresa športa za vse, izbral naslov Športna stroka in medicina v partnerstvu varne, kakovostne in učinkovite vadbe.

Kongres je namenjen športnim delavcem, strokovnemu in medicinskemu osebju v zdravstvenih domovih, športnim klubom in društvom, ki jim sodelovanje z medicinsko stroko lahko prinaša nove poslovne priložnosti ter športnim zvezam in vsem ostalim, ki delujejo na področju športne rekreacije.