Nogomet, košarka, hokej na ledu. Če bi se šli podobno lestvico leto ali dve nazaj, bi bila zelo blizu vrha Tina Maze, ki sicer kot policistka ni imela visoke plače, je pa veliko dobila od slovenske smučarske zveze. Skupaj s pokrovitelji naj bi se njeni dohodki zapisovali s sedmimi številkami. Morda bo zdaj podobno uspelo Ilki Štuhec. Ob denarju, ki ga dobiva od različnih opremljevalcev in zveze, je podpisala tudi pogodbo s čokoladnim gigantom Milka. Edini denar, za katerega bomo gotovo izvedeli, ko ga bo dobila, bo denar od uvrstitev v svetovnem pokalu. Preostale številke so skrivnost. Vsaj v Evropi, drugače je v ameriških profesionalnih ligah, kjer so plače javne. Pogodbe s proizvajalci športne opreme pa seveda ne. Tako da je povsem mogoče, da celo pri Dragiću, Kopitarju in Udrihu vemo zgolj za osnovne številke. Še nekaj: plače in vrednost športnika ob prestopu niso ista kategorija. Navadno so plače nekajkrat nižje.

Goran Dragić 17,000.450 dolarjev

Velikih 17 milijonov dolarjev bo v letošnji sezoni zaslužil košarkar Goran Dragić. Pa je to res veliko? Med košarkarji v ligi NBA je na 59. mestu, pred njim je tudi veliko evropskih igralcev. Na vrhu lestvice najbolje plačanih v sezoni 2017/18 je sicer Stephen Curry z več kot 34 milijoni dolarjev letne plače, najvišje od Evropejcev je Marc Gasol, s skoraj 23 milijoni na leto. Dragić bo naslednje leto dobil še milijon več, v sezoni 2019/20 pa več kot 19 milijonov. Omenjeni zneski so sicer del petletne pogodbe (2015–2020) z moštvom Miami Heat, po kateri Dragiću pripada skupaj astronomskih 85 milijonov dolarjev. Najboljši slovenski košarkar in kapetan reprezentance je sicer tretji najbolje plačan igralec moštva s Floride, lahko pa rečemo, da je imel lepe pogodbe že pred prihodom v Miami. Enaintridesetletni Ljubljančan je v ZDA igral še za Phoenix Suns in za Houston ter do lani skupaj zaslužil kakšnih 60 milijonov. V Evropi, igral je za Ilirijo, Slovan, Murcio, Olimpijo in Baskonio, so bile številke neprimerno nižje.

Anže Kopitar 13,000.000 dolarjev

Anže Kopitar bo letos četrti najbolje plačan igralec v ameriški hokejski ligi. Los Angeles Kings so mu ob podpisu osemletne pogodbe v sezoni 2015/16 zagotovili 80 milijonov, ki jih bo dobival v različnih delih, do sezone 2013/24, ko bo star 36 let. Sicer pa je kapetan Kingsov v Kaliforniji od leta 2005 in bo s tem klubom do leta 2024 samo s plačami zaslužil orjaških 142 milijonov dolarjev. In ker je hokej šport, ki se lahko igra tudi po 40 letu, ni vrag, da se ne bi na njegovem računu našel še kak dolar.

Kevin Kampl 3,200.000 evrov

Za mnoge najboljši slovenski nogometaš v zadnjem času ni nastopal za reprezentanco, večina pa misli, da se bo po odhodu selektorja Srečka Katanca vrnil v dres z državnim grbom. Recimo, da je imel veliko dela s prestopom. Ni povsem gotovo, koliko bo najdražji slovenski nogometaš letos zaslužil, je pa jasno, da je Red Bull Leipzig Bayerju iz Leverkusna moral za njega plačati 20 milijonov evrov. Šestindvajsetletni Kampl je podpisal pogodbo za štiri leta. Nogometaš, rojen v Solingenu, si je ime ustvaril pri Red Bull iz Salzburga.

Samir Handanović 2,500.000 evrov

Italijansko športno časopisje je objavilo plače nogometnih zvezdnikov v italijanskem nogometu, kar pomeni, da ni več skrivnost, koliko naši zvezdniki – kar nekaj jih igra v Italiji – tam zaslužijo. Najvišje je nekdanji reprezentančni vratar Samir Handanović, ki mu bodo v sezoni 2017/18 pri milanskem Interju vsak mesec nakazali 208.000 evrov. Eden najboljših vratarjev na svetu naj bi v preteklosti zaslužil celo več. Triintridesetletni Ljubljančan je v Italiji namreč od leta 2004, ko je branil za Udinese. V Interju je od leta 2012.

Beno Udrih 2,328.652 dolarjev

Beno Udrih bo letos igral za Detroit Pistons. Njegova plača ni visoka, a je v trinajstih sezonah v ligi NBA kar dobro zaslužil – 43 milijonov dolarjev. Treba pa je vedeti, da je bil 35-letni Udrih dvakrat tudi prvak lige NBA, leta 2005 in 2007, obakrat z moštvom San Antonio Spurs. Največ je Udrih zaslužil v sezoni 2012/13, ko so mu pri Orlando Magic nakazali več kot sedem milijonov dolarjev. Športnik, ki mu je slovenska javnost zamerila, da ni bil vedno na voljo reprezentanci, je v Evropi igral za Hopse, Olimpijo, Maccabi, Saratov in Milano.

Jan Oblak 1,500.000 evrov

Letos poleti naj bi pariški PSG Atleticu iz Madrida, v katerem brani Jan Oblak, ponujal zanj kar 100 milijonov evrov. Še pred tem se je govorilo, da naj bi Manchester United za Oblaka in francoskega napadalca Antoina Griezmanna skupaj ponujal 150 milijonov. Atletico se zaradi prepovedi nakupovanja novih igralcev za prodajo ni odločil, a naslednjo sezono verjetno ne bo več okleval. Samo če bo Oblak zdrav. In takrat bo tudi njegova plača bistveno večja. Trenutno naj bi na mesec zaslužil (samo) 125.000 evrov.

Saša Vujačić 1,410.598 dolarjev

Mariborski košarkar je letošnjo jesen že v Evropi, igral bo za Auxilium iz Torina. In to gotovo za manjši denar, kot ga je zadnji dve leti dobival pri New York Knicks, kjer so mu v dveh sezonah izplačali 2,8 milijona dolarjev. Triintridesetletni Vujačić je v NBA igral šest sezon in skupaj v ZDA zaslužil 16 milijonov dolarjev. Tudi v Evropi se je nekdanji ljubimec prelepe teniške igralke Marije Šarapove gibal samo v bogatih klubih (Anadolu Efes, Laboral Kutxa, İstanbul BB…). V reprezentanci Slovenije ni veliko nastopal.

Ilka Štuhec 1,000.000 evrov

V alpskem smučanju ni takšne preglednosti kot v profesionalnih športih v ZDA. V naši rubriki ne bomo ugibali, zakaj je tako, lahko le ugotovimo, da je letos med najbogatejšimi slovenskimi športniki mariborska serijska zmagovalka, ki je v sezoni 2016/2017 samo z nagradami za uvrstitve v svetovnem pokalu zaslužila 414.314 švicarskih frankov. Koliko natančno ji je zveza plačala, ni povsem jasno, se pa ve, da ji po novem plačuje tudi vse trenerje za njeno ekipo. Koliko plačata Stoeckli in Ford, se ne ve, Milka pa naj bi jo na leto osrečila z dodatnimi 200.000 evri.

Josip Iličić 1,000.000 evrov

Podatki, ki jih je objavilo italijansko športno časopisje, govorijo o tem, da so naši nogometaši slabše plačani, kot se je govorilo. Z izjemo Handanovića so številke razmeroma nizke, še posebej za fante, ki se vozijo z maseratiji in ferariji. Enega največjih talentov evropskega nogometa bo na novem delovnem mestu v Bergamu po novi pogodbi vsako leto čakal okrogel milijon evrov. Mimogrede, pri spletnem transfermarktu ga cenijo na 10 milijonov evrov; ko je igral za Palermo in potem za Fiorentino, je bila njegova cena že 15 milijonov.

Zoran Dragić 1,000.000 evrov

Slavni brat še slavnejšega Gorana je v košarki zamenjal kar nekaj moštev, letos pa bo svoje znanje delil v Milanu, kjer nastopa za tamkajšnjo Olimpio oziroma Armani. A tudi Zoran Dragić ima za seboj profesionalno NBA kariero. V sezonah 2014/15 in 2015/16 je skupaj zaslužil 3,412.500 dolarjev. Lani je igral za Himki in tam naj bi imel celo nekaj višjo plačo kot letos. 28 - letni Zoran Dragić, ki letos zaradi poškodbe ni igral za slovensko reprezentanco. je igral za Ilirijo, Janče, Slovan in Krko, v Evropi pa tudi za Unicajo iz Málage.