Palačinke po navadi zahtevajo veliko časovnega vložka, saj je treba speči vsako palačinko posebej. Zato so palačinke, ki se spečejo na enkrat in v ponvi, super rešitev. Če že ne prihranite na času, saj se palačinka peče 20 minut, pa prihranite predvsem pri delu. Kajti za pripravo palačinke v ponvi morate pripraviti le zmes, jo vliti v pekač in speči.

Ta palačinka je pripravljena brez dodanega sladkorja, saj za sladkanje uporabimo agavin sirup. Agavin sirup pridobivajo iz soka sredice agave, ki ga nato filtrirajo in kemično segrevajo. Agavin sirup je slajšega okusa kot sladkor, zato ga pri pripravi slaščic lahko porabimo manj.

Namesto agavinega sirupa lahko uporabite tudi javorjev sirup. Javorjev sirup je navadno narejen iz drevesnega soka sladkornega javorja, rdečega javorja ali črnega javorja. A pozor, pravi javorjev sirup je najboljši in najbolj zdrav, a tudi najbolj drag.

Za sladkanje pa lahko uporabite tudi med. Poznamo več vrst medu, ki so dobile ime po rastlinah, na katerih čebele nabirajo nektar oziroma sladke sokove. Te so akacijev med, cvetlični med, gozdni med, kostanjev med, lipov med, smrekov med in hojev med.

Katero izmed sladil boste uporabili je vaša izbira. Velja le opomniti, da ne pretiravajte, saj je, če izberete pravega, zelo sladek že sam ananas. Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si

RECEPT

SESTAVINE (za 2-3 osebi)

Sestavine za palačinko:

3 jajca

2 žlici agavinega sirupa (ali 1 žlica rjavega sladkorja)

80 g moke

1/2 žličke cimeta

1/4 žličke kardamoma

1 majhen ščepec soli

1 žlica grškega jogurta

1/2 žličke vanilijevega ekstrakta

1,5 dcl mleka

Sestavine za nadev:

1/2 ananasa

1 žlica agavinega sirupa

Ostale sestavine:

kokosovi ostružki

čokoladni ostružki

agavin sirup

1 košček masla

PRIPRAVA

V mešalniku (ali pa na roke) najprej dobro razžvrkljajte jajca. Potem dodajte agavin sirup, moko, cimet, ingver, muškatni orešček, sol, vanilijev ekstrakt, grški jogurt in mleko in še enkrat dobro zmiksajte.

V litoželezno ponev (premera 25 cm) ali pekač položite košček masla in ponev položite v pečico, segreto na 200°C, da se maslo stopi in že kar malo porjavi. Ponev po petih minutah previdno vzemite iz pečice in nagibajte sem in tja, da se maslo razporedi tudi na robovih ponve. V tako segreto in pomoščeno ponev vlijte zmes in ponev položite nazaj v pečico. Palačinko pecite 20 minut, da se rob palačinke napihne in pozlati.

Medtem ananas narežite na majhne tanke koščke. Na ponvi segrejte maslo in na stopljenega stresite ananas. Pecite nekaj minut, da se ananas zmehča. Pokapajte ga z agavinim sirupom in kuhajte še dve minuti.

Pečeno palačinko previdno vzemite iz pečice, okrasite s popečenim ananasom ter kokosovimi in čokoladnimi ostružki ter pokapajte še z malo agavinega sirupa. Palačinko narežite na porcije in postrezite.