Po lanskoletni osvojitvi premierligaškega naslova so nogometni strokovnjaki ugibali, ali je londonski Chelsea prvenstvo osvojil predvsem na račun neigranja v ligi prvakov. A kljub temu je bil dosežen konsenz, da je za odličen rezultat zaslužen tudi karizmatični italijanski trener Antonio Conte.

Poleg tega, da se je moral Italijan ukvarjati s tem, kako bo obvladoval bolj naporen urnik, se je med poletjem skregal s prvim napadalcem Diegom Costo. Povod naj bi bil spor Coste s kondicijskim trenerjem. Conte mu je nato menda kar preko SMS-a sporočil, da nanj ne računa več; Brazilec, ki igra za reprezentanco Španije, pa je poletne mesece namesto z ekipo preživel v domovini. Pred kratkim je postalo jasno, da se vrača v madridski Atletico.

Conte si je lahko oddahnil

Športna javnost je predvidevala, da je lahko spor problematičen z vidika dolžine klopi. Poleg strelskega izkupička Pedra in Michyja Batshuayija v napadu je usoda uvodnega dela sezone padla na ramena Alvara Morate, ki je iz Madrida v London prišel kot najdražja okrepitev v zgodovini kluba. Kljub odličnim predstavam v španskem prvenstvu seveda ni bilo zagotovila, da se bo 24-letni Španec znašel na angleških nogometnih zelenicah.

Prav tako ne bi bil prvi napadalec, ki bi se mu zataknilo pri modrih. Spomnimo samo na Ukrajinca Andriyja Shevchenka in Fernanda Torresa. Ko je Morata med pripravljalnim obdobjem zgrešil eno izmed enajstmetrovk, je lahko poleg tega prvič okusil, kaj pomeni biti v nemilosti angleških medijev.

Očitno mu kritike niso prišle do živega, saj je v uvodu premier lige na šestih tekmah dosegel prav toliko zadetkov in ima ob tem okrog 30-odstoten izkoristek priložnosti, kar ga uvršča med najboljše napadalce.

Zmaga nad Atleticom je pomembna

Chelsea je prestižno ligo prvakov kot zadnji angleški klub osvojil leta 2012, naslednje leto so na vrh evropskega nogometa stopili igralci nemškega Bayerna, odtlej pa traja obdobje prevlade Špancev. Real Madrid je za povrh postal prvi klub v zgodovini tekmovanja, ki je osvojil tekmovanje dve leti zapored.

Zmaga Londončanov na novem stadionu Atletica Wandi Metropolitano je torej pomemben korak k obuditvi uspešnih angleških nastopov v Evropi. Dobro kaže tudi Tottenhamu, Manchester Cityju in posebej Manchester Unitedu, lankoletnemu zmagovalcu drugorazredne evropske lige.

Vezist modrih Cesc Fabregas je pred včerajšnjo tekmo spodbudno spregovoril o trenerju Conteju, ki je tokrat nadigral taktičnega tekmeca na klopi Špancev Diega Simeoneja: »Imata svojstveno nogometno filozofijo in cenita zvestobo svojih varovancev. Obema je uspelo z igralci ustvariti odličen odnos. Vse, kar reče Conte, se izkaže za pravilno in to je utrdilo njegov položaj v ekipi.« Gotovo pa bodo k zmagovalnemu vzdušju pripomogle tudi zmage kot je bila včerajšnja, ko je v 94. minuti za končnih 2:1 zadel Batshuayi. To je bil tudi prvi poraz Atletica na domačem igrišču v zgodovini nastopanja v ligi prvakov.