Selektor nogometne reprezentance Srečko Katanec je pred koncem kvalifikacij za svetovno prvenstvo znova vznemiril javnost. V napetem ozračju je arogantno obračunal z novinarji in strokovnimi kolegi, kritiziral je igralce in se obregnil celo ob vodstvo nogometne zveze, ki mu za serijo neuspehov po javno dostopnih podatkih vsak mesec nakaže okoli 25.000 evrov honorarja.

Ob objavi seznama igralcev za prihajajoči tekmi z Anglijo in Škotsko je Katanec pojasnil, da je »poklical le najboljše igralce«, a je pozabil na Kevina Kampla. Selektor številnih vprašanj o Kamplovem statusu ni komentiral, čeprav gre za enega največjih umetnikov sedanje generacije. Kevin Kampl je poleti za 20 milijonov evrov prestopil iz Bayerja v Leipzig, s čimer je postavil nov slovenski rekord. Njegova kvaliteta nikdar ni bila vprašljiva, a Katanec očitno ocenjuje, da Kampl ne spada med najboljše slovenske igralce. V nogometnih krogih je vse več informacij o Katančevem sporu s Kamplom, kar naj bi bil glavni razlog za nevpoklic v reprezentanco.

Katanec je izrazil prepričanje, da nogometaši spoštujejo njegovo delo, a ga v neprijeten položaj postavlja čivk Benjamina Verbiča, ki se je posmehoval selektorjevi strokovnosti. Katanec ocenjuje, da gre za »problem vzgoje« in da bi morali igralci »poslušati avtoriteto«. Poparjeni Katanec se je v nadaljevanju žaljivo obnašal tako do novinarjev kot stroke. Šel je tako daleč, da je novinarje brez dokazov obtožil, da »pišejo po nareku«, zaradi česar se mu – kot se je izrazil – velika večina smili. Motijo ga strokovni komentatorji na televiziji, zato je stanovskega kolega Branka Zupana cinično označil za Einsteina. Tako kot je z energijskimi terapijami začel ustvarjati razdor v garderobi, je na novinarski konferenci postalo jasno, da zanj obstajajo poslušni (Cesar, Mevlja, Krhin…) in neposlušni (Kampl, Verbič…) igralci. Kot problem je izpostavil tudi vrh nogometne zveze, saj »nihče ne upa povedati, kakšni so cilji reprezentance«.

Katancu se drugi mandat na slovenski klopi izteče po kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Slovenija je v boju za šampionat v Rusiji ostala brez realnih možnosti za podvig že po poraznem septembrskem gostovanju na Slovaškem. V dodatne kvalifikacije bi jo prihodnji teden popeljali le čudežni zmagi na Wembleyju proti Angliji in v Stožicah proti Škotski, obenem pa bi moralo spodrsniti tudi Slovaški. Katanec napoveduje organizirano branjenje, vendar bo Slovenija potrebovala tudi učinkovit napad. Na dosedanjih štirih tekmah z Anglijo, Slovaško in Škotsko je prek rezervista Roka Kronavetra zadela le enkrat.

»Nogomet je verjetno edini šport, kjer lahko zmaga tudi veliko slabši tekmec,« trdi Katanec, a je treba spomniti, da je slovenski kolektivni šport razen nogometne vrste v zadnjih petih letih doživel senzacionalne uspehe. Košarkarji so bili na evropskem prvenstvu zlati, odbojkarji srebrni. Rokometaši so na svetovnem prvenstvu osvojili bron, hokejisti so se dvakrat uvrstili na olimpijske igre. V štirih različnih panogah niti en selektor v primerjavi s Katancem ni tako vztrajno tarnal. Nihče ni tako močno zapenjal odnosov z navijači, novinarji, stroko in igralci, predvsem pa nihče ni ponudil tako malo strokovnega znanja.