Maribor je z zmago na uvodni tekmi desetega kroga slovenske nogometne lige proti Aluminiju skočil na vrh lestvice, vendar Olimpijo šele danes čaka obračun v Celju. Ljubljančani se brez napornega evropskega ritma mirno pripravljajo na vrnitev državne krone v Stožice. Trener Igor Bišćan ima dovolj širok kader, da lahko brez težav zamenja vsaj pol enajsterice. Domžale so iz boja za naslov prvaka že izpadle, zato jih do konca sezone čaka le še bitka za tretje mesto. Zanimiv bo tudi današnji derbi začelja v Kranju, kjer se bosta pomerila lanska drugoligaša. Tri točke bodo v boju za obstanek štele dvojno. Tretjeuvrščena Gorica bo gostila Krško.

Tekma, kot se za praznik spodobi. Goliada. Drama. Preobrati. Aluminij je prvič pod reflektorji pokazal Mariboru, da je v Kidričevem treba pokazati (naj)več. In Maribor je po dvakratnem zaostanku in z igralcem manj pokazal točno to. In zmagal še tretjič letos s 3:2. Matic Vrbanec je odbil v prvem delu najlepši strel Gregorju Bajdetu s črte, Kidričani so še isti hip krenili v protinapad, da je Francesco Tahiraj potrdil silno željo in hitrost s prekrasnim strelom. Maribor ni bil brez priložnosti v prvem delu, vendar Slobodan Grubor je znova taktično namučil Darka Milaniča. Ta je moral zamenjati poškodovanega Martina Kramariča z Liorjem Einbromom, ki je bil do izključitve neopazen v svojem debiju, Marcos Tavares pa je po prihodu kmalu nastavil Valonu Ahmediju za izenačenje in prvi gol. Kidričani so z ekipno akcijo prek Marka Nunića in z nekaj sreče vrgli rokavico vijoličnim, vendar je po kotu izenačil Jean-Claude Billong z glavo, po izključitvi Einbroma pa so gostje zmogli zmagoviti protinapad za zmago z golom Dina Hotića.

TRIGLAV – ANKARANdanes ob 14. uri, sodnik: Vinčić

Novinca sta se julija v prvem krogu nove sezone razšla brez zadetkov in točka je bila za oba tekmeca primerna uvodna spodbuda. Prevladovalo je sicer prepričanje, da so v Kranju sestavili konkurenčnejšo ekipo, v primerjavi z »brezdomci« iz Ankarana naj bi imeli tudi v vseh pogledih stabilnejše razmere za delo. A so nazadnje prvo četrtino končali le s točko več oziroma s kar šestimi manj od trenutno osmega Celja. Druga medsebojna tekma novincev v ligi je tako že prva prava za obstanek, težko pričakovana prva zmaga pa lahko bolj kot oprijemljivejšo prednost na lestvici ponudi predvsem nekaj prepotrebne samozavesti. Nekaj podobnega seveda velja tudi za Ankarančane, ki pa bi se morda na gostovanju pri neposrednem tekmecu zadovoljili tudi s točko, saj bi z njo ohranili minimalen zaostanek. Triglavani so zagotovo pod večjim bremenom, dodaten pritisk bodo domači gledalci, ki so po lanski suvereni drugoligaški sezoni pričakovali, da se bo zgodba, v manjšem obsegu sicer, nadaljevala tudi v prvi ligi. »Ker je to tekma, ki jo moramo dobiti, bo nekaj posebnega,« priznava zvezni igralec Gašper Udovič. Dodaja: »V pripravah nanjo se nismo toliko ukvarjali s tekmecem, ampak predvsem z našo igro. To je tekma, ki nam lahko veliko prinese.«

Verjetni postavi – Triglav: Džafić, Križaj, Robnik, Arh Česen, Poplatnik, Udovič, Mlakar, Šmit, Zec, Tijanić, Žurga; Ankaran: Bužan, Gliha, Pahor, Badžim, Primc, Karamatič, Klapan, Nkame, Burkić, Cerovec, Meledje. Naš namig: 1.

GORICA – KRŠKOdanes ob 16. uri, sodnik: Balažič

Goričanom na nedeljskem derbiju ni uspela namera, da bi se približali prvakom in zmanjšali razkorak med vrhom in sredino lestvice. Zapravljena priložnost je še bolj izpostavila razliko med vodilnima ekipama in prvimi zasledovalci, ki so že po uvodni četrtini prvenstva priigrali sorazmerno velik zaostanek. V goriškem taboru se seveda zavedajo, da v končnem seštevku ne morejo enakovredno konkurirati glavnima pretendentoma za naslov, je pa zato tretje mesto, ki ga trenutno držijo v rokah, idealno izhodišče za aktualne ambicije. Tekma s Krškim je priložnost za vrnitev na stare tirnice in obenem za ohranitev vloge liderja sredine lestvice, kjer je sicer v treh točkah kar šest ekip. Tudi Krčani, ki prihajajo v Športni park s popotnico dveh remijev v lanski sezoni oziroma z zmago na uvodni domači tekmi letošnje sezone. Tam je začel svoj strelski pohod vodilni strelec lige Miljan Škrbić, ki v nadaljevanju ni bil uspešen le še na dveh tekmah, tudi na zadnji v Celju. Zavidljivih devet zadetkov v devetih krogih je odlična popotnica in obenem alarm za goriško obrambo oziroma za celotno moštvo, ki je eno od dveh v zgornjem delu lestvice z negativnim razmerjem med danimi in prejetimi zadetki. Na drugi strani so Krčani za Olimpijo druga najučinkovitejša ekipa.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Celcer, Jogan, Kavčič, Gregorič, Grudina, Kapić, Škarabot, Osuji, Žigon, Filipovi; Krško: Zalokar, Šturm, Ejup, Krajcer, Jakolič, Mujan, Balić, Kovačič, Jurina, Mandić, Škrbić. Naš namig: 0.

CELJE – OLIMPIJAdanes ob 20.20, sodnik: Kajtazović

Trenerju Olimpije Igorju Bišćanu so navijači hitro oprostili, da je njegovo moštvo že v začetku julija izpadlo iz Evrope. Ljubljančani z okrepljeno zasedbo po uvodni četrtini prvenstva še ne poznajo poraza, Bišćan pa ima tako širok izbor igralcev, da ga ne skrbi niti pettedenska odsotnost najbolj razigranega Abassa Issaha, ki ima poškodovane stranske kolenske vezi. »Smo resna ekipa. Ne moremo biti odvisni zgolj od enega nogometaša,« pravi Bišćan, ki navdušuje z umirjenim obnašanjem in ambicioznostjo. Morda je predsednik kluba Milan Mandarić, ki se je za daljše obdobje odpravil v ZDA, naposled našel zmagovitega trenerja, ki bo v Stožicah zdržal vso sezono. Andrej Vombergar je očitno prava rešitev za napad Olimpije. Argentinec slovenskega rodu je bil doslej navajen na več fizičnega kontakta, v slovenski ligi pa bo moral več igrati z žogo. Bišćan je z njegovo vnemo zadovoljen, predvideva pa, da bo tudi Olimpija zašla v krizo, saj je sezona dolga. »Moramo vedeti, da vseh igralcev nisem imel na razpolago od prvega dne poletnih priprav. V nekem obdobju pričakujem padec forme, a bomo na to pripravljeni.« Danes se bo Olimpija v Celju borila tudi proti taktiki nekdanjega ljubljanskega trenerja Dušana Kosiča, ki je na dosedanjih dveh tekmah obakrat remiziral brez zadetkov.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Vidmajer, Travner, Džinić, Brecl, Pungaršek, Pišek, Požeg Vancaš, Dangubić, Žinko, Lupeta; Olimpija: Vodišek, Apau, Štiglec, Ilić, Bajrić, Čanađija, Tomić, Savić, Kapun, Alves, Vombergar. Naš namig: 2.

DOMŽALE – RUDARjutri ob 18.45, sodnik: Skomina

Izpraznjeni Domžalčani ne pridejo do sape. Potem ko so za poraz v Stožicah okrivili sodnike, jim je v pokalu zagodla še drugoligaška Mura in branilce naslova izločila iz tekmovanja. O »nerazumljivem padcu« govori tudi trener Simon Rožman, ki je bil še pred mesecem dni močno opevan v javnosti, zdaj pa je pred zahtevno nalogo, kako zbuditi neučinkovito moštvo. Domžale so že po prvi četrtini prvenstva zamudile priložnost, da bi se v boju za prvaka priključile Olimpiji in Mariboru, zato bo do konca sezone njihova največja motivacija tekma za tretje mesto. Rudar je doslej zbral točko več. Prejšnji teden je dosegel prvo gostujočo zmago, potem ko je slavil v Kranju.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Balkovec, Klemenčič, Dobrovoljc, Širok, Husmani, Matjašič, Vetrih, Alvir, Bizjak, Ibričić; Rudar: Pridigar, Ćoralić, Vuklišević, Bolha, Pušaver, Tučić, Bijol, Antonov, Črnčič, Trifković, Mary. Naš namig: 1.