Izkupiček treh točk Olimpije v derbiju Ljubljanske kotline je boljši od predstave, ki jo je prikazala proti Domžalam na razmočenem in blatnem igrišču v Stožicah. Brez prodornega Abassa Issaha, ki si je na treningu ob trčenju s soigralcem poškodoval koleno in ga danes čaka pregled, je bila Olimpija za 20 odstotkov slabša. Na pripravo je vplival tudi infarkt fizioterapevta Ilije Martinovića, ki ga je doživel po jutranjem treningu pred tekmo in je bil takoj operiran. Olimpija je igrala preveč v širino, namesto po globini, zato je bil Andrej Vombergar povsem osamljen v napadu. A argentinski Slovenec je dobil vse zračne dvoboje, čeprav se je moral ruvati z dvema ali tremi igralci Domžal, za kar ga je posebej pohvalil trener Igor Bišćan, saj obožuje takšne igralce, ki gredo neustrašno v bitko.

Ker ni šlo s kombinatoriko, je Olimpija zadela po kotu. Junak je postal kapetan Brano Ilić, ki je gol nazadnje dosegel pred dvema sezonama in pol, ko je nosil dres beograjskega Partizana. »Mi nismo bili pravi, Domžale so bile boljše. Gostje so potrdili kakovost in nadzirali igro. Odigrali smo taktično zrelo, natanko tako, kot morajo ekipe, ki se bojujejo za prvo mesto. Vesel sem prvega gola v karieri za Olimpijo. Ko sem bil pred več kot desetimi leti v Olimpiji, ga nisem smel zabiti, ker je bil za to zadolžen Robert Prosinečki,« se je pošalil 34-letni Branko Ilić, ki ga soigralci kličejo dedek.

Neumnost Roka Vodiška

V Olimpiji so zelo zadovoljni z izkupičkom sedmih zmag in dveh remijev v prvi četrtini prvenstva, za kar ima veliko zaslug trener Igor Bišćan, ki je ekipo dvignil po slabem začetku in dveh porazih v Evropi. Glede na to, da so skupaj šele tri mesece, so prepričani, da bodo le še boljši. Že zdaj so samozavestni in odločeni, da gredo na zimski premor neporaženi. Vratar Rok Vodišek mora popraviti igro z nogo, da žoge na bo serijsko nabijal v avt, postati mora tudi vladar petmetrskega prostora. Neumnost, ko je predolgo zadrževal žogo, je pripeljala do indirektnega prostega strela, po katerem so imele Domžale v 96. minuti priložnost tekme, a je Vetrih ustrelil čez gol. »Čas bo pokazal, kako bo igranje Maribora v ligi prvakov vplivalo na dosežke v slovenski ligi. Vsaka slovenska ekipa bi bila rada na mestu Maribora. To so si zaslužili. Mi gremo od tekme do tekme, cilj pa je prvo mesto na lestvici,« je bil diplomatski Ilić.

Domžale so se v Stožicah znova počutile kot doma, narekovale ritem, imele žogo več v svoji posesti, vendar so bile v zaključku napadov nekonkretne. Prepričani so, da so bili oškodovani za dve enajstmetrovki. Za Olimpijo zaostajajo že enajst točk. »Žal prevlade na igrišču in štirih lepih priložnosti nismo spremenili v gol. Razlika na igrišču ni bila takšna, kot je na lestvici. Ko se tekma lomi, moraš zabiti gol. Če štejemo še tekmo v Mariboru, so že štiri situacije, ki niso bile v naš prid. Očitajo nam, da nismo tekmovalni, a na drugi strani nekdo noče, da smo tekmovalni. Mi ne moremo biti 40 odstotkov boljši od Olimpije in Maribora, ki sta instituciji s kakovostnimi igralci in trenerji,« je bil oster trener Domžal Simon Rožman, ki je vso tekmo znova vodil zelo temperamentno. Nasploh je vsa klop Domžal, na kateri je tokrat manjkal kaznovani športni direktor Matej Oražem, znana po tem, da se med vsemi klubi v ligi najburneje odziva na sodniške odločitve in permanentno izvaja pritisk. Domžale so na zelo podobni taktični tekmi v finalu pokala maja na Bonifiki zmagale, tedaj pa se je Olimpija jezila na mariborskega sodnika Slavka Vinčića.

Dva gola Jasmina Mešanovića

Maribor je visoko zmagal na zahtevnem gostovanju v Novi Gorici in zaostanek za Olimpijo ostaja dve točki. Tekmo je prelomil klasični avtogol Alena Jogana, ko je nespretno vrnil vrnil žogo vratarju Gregi Sorčanu. Goričani so prepričani, da so bili oškodovani za enajstmetrovko in potem ko sodnik Damir Skomina ni zapiskal, so Mariborčani s protinapadom že do odmora odločili tekmo. Junak zmage je bil napadalec Jasmin Mešanović z dvema lepima zadetkoma. »Odlična tekma. Povedli smo z nekaj sreče po avtogolu gostiteljev, nato pa smo imeli tekmo popolnoma pod nadzorom.« Tako je tekmo videl trener Maribora Darko Milanič, ki je zaskrbljen zaradi poškodbe kolena Marka Šulerja v prvem polčasu, Aleksander Rajčević pa je manjkal zaradi prebavnih težav. »Tekmo smo začeli odlično, nato pa nesrečno prejeli gol. Fantom ne zamerim ničesar, saj so se zgledno bojevali,« je dodal trener Gorice Miran Srebrnič.