Predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič je v pogovoru za današnji zagrebški tednik Globus obtožil slovenskega premierja Mira Cerarja, da je on tisti, ki z orožjem grozi Hrvaški, ker si prizadeva za enostransko uveljavitev arbitražne sodbe. Mahnič zavrača trditve, da je on rožljal z orožjem proti Hrvaški.

Po njegovih besedah z orožjem rožljajo na obeh straneh meje

Če je kdo rožljal z orožjem, so to politiki na obeh straneh meje, trdi Mahnič ter poleg Cerarja obtožuje tudi slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca in hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Mahnič navaja, da sta Cerar in Erjavec v zadnjem času govorila, da je potrpežljivosti počasi konec ter da Hrvati razumejo samo grožnje in da bo Slovenija uveljavila arbitražno sodbo. Omenja tudi julijsko izjavo Grabar-Kitarovićeve, da Hrvaška ne bo dovolila slovenske enostranske uveljavitve arbitražne sodbe ter da ima Hrvaška moč in sredstva, da bo to preprečila.

»Kako je možno, da takrat nihče ni povedal, da rožljajo z orožjem in pozivajo k vojni? Če bi obstajala enaka merila za vse, bi to tako ocenili,« je povedal Mahnič za današnjo izdajo Globusa.

Spomnil je, da je Erjavec zahteval nakup dveh policijskih ladij, ki bi jih namestili v Piranskem zalivu, ter da ima informacije o razmestitvi hrvaških vojaških ladij ob obali hrvaške Istre.

Od vlade želi slišati, kako se bo ravnalo v primeru incidentov

Kot je dejal, je zaradi tega sklical sejo parlamentarnega odbora, na kateri je želel slišati od vlade, kakšen je scenarij za izvajanje arbitražne sodbe ter kako naj bi ravnali v primeru incidentov v Piranskem zalivu, če Slovenija namerava uveljaviti sodbo, Hrvaška pa to zavrača.

Cerar si ni upal povedati, da ne pričakuje incidentov ter da ne potrebuje pomoči slovenske vojske, ki ima lahko tudi v miru pooblastila za nadzor državne meje, je razložil Mahnič. Poudaril je, da slovenski premier tega ni povedal, ker »resnično ne ve, kaj se bo zgodilo«.

Ocenil je, da je slovenska vlada »šibka in nepripravljena« ter da je z ignoriranjem seje parlamentarnega odbora za obrambo »nameravala odvrniti pozornost od svoje nesposobnosti«.

Mahnič je spomnil, da je »premier Cerar pred vstopom v politiko izjavil, da je arbitražni sporazum slab, zdaj pa ga želi uveljaviti za vsako ceno, tudi če bo to pripeljalo do incidentov in spopada s sosedno državo«.

Od sodbe minili trije meseci, a rešitve ni videti

Poudarja, da so minili trije meseci od arbitražne sodbe oziroma polovica časa za njeno uveljavitev, medtem ko rešitve spora ni videti. Dodaja, da se je stanje v Piranskem zalivu poslabšalo.

Med drugim je dejal, da se strinja s ocenami, da slovenska vojska nima zadostnih sredstev za vzdrževanje svoje pripravljenosti in bojne sposobnosti.