Mahnič je po prekinitvi nadaljevanja zaprte seje odbora poudaril, da so sejo prekinili soglasno in jo bodo nadaljevali prihodnjič. Poslanci so se po njegovih besedah dogovorili, da naj jih ministrstvo za obrambo obvesti, ko se bosta ministrstvo in Generalštab Slovenske vojske uskladila, v kakšen nakup bodo šli, kakšne oklepnike potrebujemo in kakšne so finančne zmožnosti. Zatem se bodo ponovno sestali na zaprti seji in se seznanili s tem, kaj bodo kupili, »da se ta saga različnih pogledov in medijskih obračunavanj zaključi«. To bi po napovedih Mahniča lahko bilo v roku dveh do treh tednov.

Vpleteni strani se bosta morali še kar nekaj časa usklajevati

Mahnič je dejal, da so se skupaj dogovorili, da postopka do takrat ne bodo komentirali. Po njegovih besedah bosta vpleteni strani potrebovali še kar nekaj usklajevanj, »saj si nihče ne želi, da bi na račun političnega preigravanja znotraj Slovenske vojske in ministrstva za obrambo trpel ugled Slovenske vojske«. Nihče si po njegovem pojasnilu ne želi še ene afere Patria.

Ministrstvo je v projektni dokumentaciji predvidelo cenejšo opremo osemkolesnikov, kot jo želi vojska. V vojski namreč želijo, da bi bili novi oklepniki opremljeni - poleg mitraljeza in 30 milimetrskega topa - še s protioklepnimi raketnimi sistemi (Spike) za obrambo pred tanki, medtem ko so načrtovalci razpisa na ministrstvu za tovrstno zaščito na bojišču predvideli znotraj vsake bataljonske skupine vod štirikolesnih vozil, opremljenih z raketnimi sistemi. Po mnenju ministrstva bi uresničitev vojaških zahtev investicijo bistveno podražila.

Odbor naj bi dokumentacijo, povezano z razpisom za nakup osemkolesnikov, ki jo je predložilo ministrstvo, obravnaval že na zaprti seji v začetku meseca, a so sejo prestavili na danes.