Seznam področij, na katerih se doslej roboti še niso preizkusili, se vztrajno krči. Nazadnje so švicarski programerji dokazali, da so roboti lahko uporabni tudi v glasbi. Na nedavnem koncertu v Pisi je nastopil orkester iz Lucce, ob katerem je nastopil Andrea Bocelli. Toda občinstvo kot da ni opazilo slavnega tenorista – vse oči so bile uprte v dirigenta. Robota YuMija.

Robota, ki zna dirigirati, so zasnovali v švicarskem podjetju ABB. Robot zna sicer posnemati dirigiranje, ne zna pa improvizirati in reagirati na glasbenike v orkestru. Dirigiranja so ga naučili na osnovi posnemanja gibov italijanskega maestra Andrea Colombinija. »YuMi ima velikanski nabor gibov, njegovo gibanje pa je zelo tekoče« je o robotu dejal priznani dirigent Colombini. »Doslej videni roboti se premikajo zelo okorno,« je še dodal za italijanski časopis Il Fatto Quotidiano. S tem je imel najverjetneje v mislih Asima, več kot meter visokega robota, ki so ga razvili v podjetju Honda. Predstavili so ga na koncertu simfoničnega koncerta iz Detroita leta 2008.

Pravega dirigenta ni možno nadomestiti

»V primerjavi z Asimom je YuMi neverjetno fleksibilen, njegovi gibi pa neprimerljivo bolj sofisticirani,« je o primerjavi med robotoma dejal italijanski dirigent. Kljub temu pa je prepričan, da robot živega dirigenta ne bo mogel nikoli nadomestiti. Kot pišejo na portalu Mashable.com, je bilo za šest minut YuMijevega dirigiranja potrebnih 17 ur treniranja. Yumi je naučen določenega tempa in se ne more prilagajati. »Pravega dirigenta ne bo možno nadomestiti,« je dejal italijanski dirigent. »Navsezadnje je to samo roka. Ni možganov in ni srca,« je zaključil Colombini.