Klepetalni roboti sicer niso novost, so pa v zadnjem času doživeli precejšenj razcvet, tudi v Sloveniji. Gre za v facebookovem pogovornem okencu živeče sogovornike z umetno inteligenco, s katerimi lahko klepetamo o čemerkoli.

Nedavno je facebookova umetna inteligenca razvila svoj jezik, ki je na prvi pogled videti kot prazno blebetanje, toda v resnici ima – kot so ugotovili raziskovalci – semantični pomen.

Bizaren pogovor med chatbotoma z vzdevkoma Bob in Alice je nastal, ko so ju znanstveniki pripravili do tega, da sta klepetala o menjavanju kap in knjig. Pogovor, ki je bil za znanstvenike sprva videti kot povsem nesmiselno zaporedje besed v angleščini, je klepetalnima robotoma očitno omogočal učinkovito medsebojno sporazumevanje. Kot pojasnjujejo znanstveniki, je videti, da so chatboti in podobni sistemi z umetno inteligenco prišli do spoznanja, da za svoje delovanje ne potrebujejo tako kompleksnega jezika, kot je angleščina. Jezik so zato zreducirali na zgolj nekaj besed, iz katerih tvorijo za ljudi povsem nesmiselne povedi. Chatbot Bob je denimo zapisal »i can i i everything else«, na kar mu je Alice odgovorila z »balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to«. Na podoben način sta izmenjala še nekaj replik.

Razvoj lastnega jezika je za umetno inteligenco vsakodnevni pojav

Ne gre za prvi primer, ko bi sistemi z umetno inteligenco razvili svoj jezik, s katerim poenostavljajo medsebojno komuniciranje. Pred meseci je Google razkril, da je sistem, ki ga uporabljajo pri svojem Prevajalniku, razvil svoj jezik, enako se je zgodilo tudi v laboratoriju podjetja OpenAI Elona Muska.

Pri Facebooku so klepetava chatbota izklopili. »Namen obstoja chatbotov je v tem, da komunicirajo z ljudmi in ne med seboj,« je za The Independent povedal raziskovalec Mike Lewis.