Košarkarska mrzlica v Sloveniji je s finalno tekmo evropskega prvenstva dosegla vrhunec. Dva milijona košarkarskih navdušencev je trepetalo pred televizijskimi zasloni in na nogah slavilo zlato odličje. Navijači po vsej državi so se globoko priklonili največjemu uspehu slovenskega športa.

Številni lokali so kljub nedeljskemu večeru podaljšali delovni čas. Slavilo se je tudi do jutra. V Ljubljani je na Kongresnem trgu potekala veselica na prostem, ki je ni skazil niti dež, saj nihče ni želel zamuditi zgodovinskega trenutka za slovenski šport. Navijačem so odprli vrata tudi v bežigrajskem kinu, prav tako so bili polni gostinski vrtovi ob Ljubljanici. Predsednik države Borut Pahor se ni odpravil na prizorišče turnirja, ampak se je ustavil v Hiši športa, kjer je bil s kapo na glavi skoraj neopazen med navijači.

Košarkarsko slavje se bo v Ljubljani nadaljevalo tudi danes, ko bo zlata slovenska reprezentanca ob 18. uri prispela na Kongresni trg. Slovenske železnice so pripravile posebno akcijo – navijači z rekviziti bodo imeli brezplačen prevoz z vlakom.