Program Cankarjevega doma v ravnokar začeti sezoni bo sicer pretežno temeljil na že uveljavljenih vsebinah, od različnih abonmajev do utečenih festivalskih in drugih prireditev, a kot je poudarila generalna direktorica Uršula Cetinski, bo prinesel tudi nekaj novosti. Med njimi so prvi slovenski festival flamenka, ki naj bi v prihodnje prerasel v bienalni dogodek, filmski sklop Naši filmi doma s predpremierami novih slovenskih filmov ter na novo zasnovan silvestrski program. Prenovljeno programsko vodstvo ima tudi Jazz festival Ljubljana, Bogdanu Benigarju se bo pri umetniškem vodenju vsaj za dve leti pridružil Edin Zubčević, dolgoletni direktor Jazz Festa Sarajevo.

Osrednji vsebinski poudarek sezone se bo sicer navezoval na stoto obletnico smrti Ivana Cankarja, ki bo prihodnje leto. Pisatelju bodo tako posvetili festival Cankar o Cankarju, ki se bo januarja začel s koprodukcijsko uprizoritvijo drame Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja, končal pa se bo junija z odprtjem velike pregledne razstave na treh prizoriščih, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana. Na Cankarjevo življenje in delo se bo navezovalo še več drugih projektov.

Za začetek jazz in Alma

Prve večje prireditve bodo že prihodnji teden: v četrtek se bo začela Evropska jazz konferenca, na kateri se bo tri dni srečevalo okoli 250 evropskih jazzovskih profesionalcev. Razprave in delavnice bo spremljal koncertni program, v katerem se bodo predstavile izbrane slovenske zasedbe.

Istega dne se odpira doslej največja razstava o popotnici in pisateljici Almi Karlin z naslovom Kolumbova hči, zasnovala jo je Barbara Trnovec, nastala pa je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje. Imela bo precej obširen spremljevalni program, na postavitvi pa bo mogoče videti veliko novega gradiva, med drugim umetničin portret, ki ga je v partizanih ustvaril Božidar Jakac, obsežno zbirko razglednic, ki jih je prinesla s potovanj, njene japonske lesoreze in oblačilo z Nove Gvineje.

Gledališko-plesni abonma Veličastnih 7 se bo oktobra začel z baletom Gospoda Glembajevi (HNK Zagreb), sledili bosta plesni predstavi Tristan in Izolda v koreografiji Sabura Tešigavare ter Romeo in Julija v izvedbi Baleta Preljocaj. Zlati abonma se bo začel s koncertom Filharmoničnega orkestra Borusan Istanbul, srebrni abonma pa s klavirskim recitalom Grigorija Sokolova. V abonmaju Glasbe sveta bo novembra nastopila malijska glasbenica Rokia Traoré, pred tem bodo dvorane skoraj dva tedna rezervirane za filmski festival Liffe ...

Še ena obsežna razstava bo sledila februarja, na njej bodo na ogled akti hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića. To bo tudi čas za že omenjeni festival Bi flamenko, ki ga pripravljajo skupaj z Ernestino van de Noort, direktorico Nizozemskega bienalnega festivala flamenka; njegova osrednja gostja bo plesalka in koreografinja Rocío Molina, med drugimi bosta nastopili tudi plesalki Sara Cano in Ana Morales.