Po odlični sezoni, v kateri je postala smukaška svetovna prvakinja in v smuku ter kombinaciji osvojila mali kristalni globus, je slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec pred novimi izzivi. Prihajajoča sezona je namreč olimpijska, priprave nanjo pa so že v polnem zagonu. Pojutrišnjem 26-letna Mariborčanka odhaja v Južno Ameriko, natančneje v Čile, kjer jo po kondicijskem delu čaka še dvigovanje forme na snegu.

Koleni sta protestirali

Čeprav je ves čas, ki ga je posvetila druženju z mediji, delovala sproščeno in navihano, so se Ilki Štuhec oči najbolj zasvetile, ko je spregovorila o tem, kaj najraje počne na počitnicah. »Letos sem se učila deskanja na valovih, ki je veliko bolj zahtevno, kot bi človek rekel na prvi pogled. Ni mi šlo ravno najbolje, a nisem obupala in bom še kdaj poizkusila. Sicer pa sem veliko brala, tekla in počela stvari, ki jih vsak normalen človek počne na dopustu.« Prostega časa sicer tekmovalci in tekmovalke v svetu alpskega smučanja nimajo na pretek. Štuhčeva si je nekaj dni premora vzela takoj po koncu lanske sezone, nato pa so sledili treningi na snegu. Glavnega dopusta je bilo le 12 dni, potem so se začele kondicijske priprave. Štiri tedne jih je opravljala doma, nato pa tri tedne na morju, ko je čas izkoristila tudi za druženje z mamo in nečakinjo.

S potekom prvega dela priprav je Ilka Štuhec zelo zadovoljna. Ker je imela na koncu lanske sezone boljšo kondicijo kot predlanskim, je lahko pripravljenost nadgradila. »Koncept dela je bil podoben kot v preteklih letih. Nekaj podrobnosti smo spremenili, se malo prilagajali in kakšne stvari posodobili. Predvsem je bilo tokrat več sprintov in poskokov, zaradi česar sta na začetku protestirali obe koleni, a hujših težav ni bilo. Če potegnem črto, lahko rečem, da je bil kondicijski del vseeno na nekoliko višji ravni kot v preteklosti. Tudi v fitnesu sem se posvečala zahtevnejšim in bolj kompleksnim vajam.« Med delom Mariborčanka veliko pozornosti namenja sproščenosti in temu, da odmisli vpliv okolice. Tokrat je imela zaradi lanskih uspehov tudi ogromno novih obveznosti, ki pa jih je uskladila z vsem drugim, tako da procesa treninga niso preveč motili, čeprav se je sprva bala, da bi ji lahko zaradi tega pri kondicijski pripravljenosti kakšen teden zmanjkal.

Zaupa mami in Koštomaju

V Južno Ameriko se tako Ilka Štuhec podaja odlično kondicijsko pripravljena. Pravi, da je to ključno. V Čilu, kjer bo preživela mesec dni, jo čakajo odlične razmere, saj je snega dovolj, obeta se tudi dobro vreme. Prva dva tedna se bo z ekipo pripravljala sama, nato pa se bo pridružila drugim, ki bodo vadili tam. Tudi moškim. »Proga je le ena, tako da mi drugega niti ne preostane.« Sistem dela na snegu sta ji določila mama in Grega Koštomaj, ta pa za zdaj ne predvideva, da bi kateri od disciplin posvečala kakšno posebno pozornost. »Vadili bomo vse, potem pa sproti videli, kako in kaj,« pristavi Ilka Štuhec, ki trenutno proti olimpijskim igram, ki bodo februarja prihodnje leto v Pjongčangu, še ne pogleduje. »Če povem iskreno, ne vem, ali bomo tempirali formo za olimpijske igre. Delam tako, kot sta mi določila mama in Grega, ki jima popolnoma zaupam, saj vesta, kaj delata. Res je, da ima veliko tekmovanje svojo težo, a preostalih tekem zato ne gre zanemariti. Psihično sem bom maksimalno pripravila na vsako, na kateri bom nastopila.«

Torej tudi na otvoritveno tekmo nove sezone, ko bo 28. oktobra v Söldnu veleslalomska preizkušnja? »Za zdaj mislim, da je v načrtu, a bomo še videli, kaj in kako. Pred tem me čaka še cel mesec priprav v Čilu, poleg tega pa jeseni pogosto za kakšen teden zbolim.« Potek priprav na spletnih socialnih omrežjih skrbno spremljajo tudi njene tekmice, kar pa Štuhčeve ne gane. Pravi namreč, da je to lahko tudi taktika zavajanja, saj nekatere tekmovalke skrbno izbirajo fotografije, ki jih objavijo. »Sama sledilcem raje pokažem recimo, kako jem borovnice, ki jih imam zelo rada. Ko treniram, pa nimam ne časa ne volje, da bi se fotografirala ali snemala, kaj šele, da bi to objavljala. Sicer pa tekmice spremljam, opazim, kaj delajo, a me to ne prizadene.«