Ilka Štuhec, ki je letos zablestela v svetovnem pokalu, je dobitnike medalj pozdravila in jim čestitala za olimpijske uspehe, kakršnih ni vajena niti sama. Vzela si je tudi precej časa za fotografiranje z junaki specialne olimpijade, s čimer je Mariborčanka vnovič pokazala, da ni le velika športnica, temveč v prvi meri predvsem izjemna oseba. »Vsekakor se dnevno spopadajo z veliko večjimi izzivi kot vsi ostali. Veselje jih je gledati, kako uspešno tekmujejo, in za njih navijati, zato naj tako ostane tudi v prihodnje,« je bila nad številnimi medaljami navdušena Štuhčeva.

Na največjem zimskem tekmovanju za športnike z motnjami v duševnem razvoju na avstrijskem Štajerskem je skupaj nastopilo 18 slovenskih tekmovalcev, ki so poleg medalj osvojili tudi številne uvrstitve na vrhu svojih kategorij. Ob devetih zlatih medaljah so osvojili še osem srebrnih in šest bronastih. Nad takšnim uspehom je bil navdušen tudi vodja slovenske odprave Ljubomir Miličević, ki sicer kot največji uspeh vidi že to, da so na tekmovanje šli in se vrnili zdravi. »Udeleženci teh tekmovanj morajo že preden gredo na olimpijado, premagati vse mogoče ovire,« pojasnjuje Miličević in dodaja, da so taka tekmovanja za njih velikega pomena, saj se na njih lahko dokažejo in primerjajo z vrstniki.

Avstrijska televizija je omogočila prenos nekaterih tekem

Pohvalil je tudi organizacijo tekmovanja in celotno dogajanje v Schladmingu, kjer je bilo veliko nepopisnega veselja in sreče, posebej čustvene so bile razglasitve dobitnikov medalj. Olimpijade se je sicer skupaj udeležilo 2700 tekmovalcev iz 107 držav, ki so tekmovali v veliko različnih športnih panogah. »Gre za velikanski in verjetno zelo drag dogodek. Avstrijska televizija je na enem od svojih športnih kanalov celo prvič neposredno prenašala nekaj tekem, kar je za naše gibanje zelo velikega pomena,« je ocenil Miličević. Kot je dejal, za zdaj še ni znano, kje bo naslednje zimsko tekmovanje, bo pa poletni dogodek v Abu Dabiju.