Conor McGregor je boksarsko licenco dobil šele na začetku letošnjega leta; Irec je namreč superzvezdnik mešanih borilnih veščin in nastopa pod okriljem organizacije UFC. V ring bo 26. avgusta v Las Vegasu po boksarskih pravilih v velterski kategoriji (do 66,7 kilograma) stopil z do nedavno upokojenim Floydom Mayweatherjem, ki velja za enega najboljših defenzivnih boksarjev vseh časov. Ta po 49 profesionalnih dvobojih še ne pozna poraza, s petdeseto zmago pa bi presegel rekordni dosežek Američana italijanskih korenin Rockyja Marciana iz davnega leta 1955.

Dvoboj je bil potrjen maja, konec julija je nato sledila spretno zrežirana medijska turneja. Že tako vznesena (ameriška) športna javnost je padla v delirij. Številni boksarski veljaki se seveda še naprej zgražajo nad Mayweatherjevo izbiro nasprotnika, saj s tem po njihovem mnenju žali šport, a zanimanje se zdi zaradi tega le še večje. Predigra resnično edinstvenega dogodka je izdatno začinjena s sočnimi verbalnimi izmenjavami. Na trenutke neokusno, a boks je v zadnjem času pritegnil opazno manj zanimanja, kaotični irsko-ameriški šov pa buri domišljijo tudi pri nepoznavalcih.

Posebej zanimivo je dogajanje na družbenih omrežjih. Ko je letos februarja Irec dobil licenco, je bil med najglasnejšimi kritiki dvoboja dvakratni svetovni prvak po verziji IBF Paulie Malignaggi. Upokojeni 36-letnik se je nato na začudenje večine kot sparing partner pridružil irskemu taboru, a se je opekel. Na splet je »zašel« posnetek, na katerem je vidno, kako se v ringu z njim poigra 29-letni McGregor. Newyorčan je kajpak želel pristaviti lonček, kar niti ne preseneča, saj naj bi dvoboj po nekaterih ocenah ustvaril okroglo milijardo dolarjev prihodka.

Šampion je zaman čakal na znak spoštovanja

Da se lahko pogovarjamo o takšnih vsotah, je moral v boks pridrveti cirkus mešanih borilnih veščin. Kdor vsaj bežno spremlja boks, je sicer vajen manj prijaznih novinarskih konferenc in vročekrvnih izmenjav besed, a praviloma kakšnih hujših ekscesov v delu, namenjenem širši javnosti, ni. Nazadnje je Wembley Arena gostila težko pričakovani dvoboj med Vladimirjem Kličkom in Anthonyjem Joshuo, ki je minil v znamenju obojestranskega spoštovanja.

Mayweather na kaj podobnega na štiridelni turneji prejšnji mesec, z začetkom v Los Angelesu in zaključkom v Londonu, nikakor ni mogel računati. McGregor je blagovna znamka tudi in predvsem zaradi dogajanja zunaj ringa. Američan njegovim verbalnim igricam enostavno ni bil kos, čeprav so bila srečanja zelo očitno zrežirana. Borca sta si čas za mikrofonom izmenjevala kot na kakšnem debatnem tekmovanju. Mayweather je stavil na šopirjenje s svojim bogastvom – tako so med drugim na Irca deževali dolarski bankovci –, jezikavi kralj besednih dvobojev McGregor pa se lotil predvsem Američanovega videza in starosti. Prepotentni Irec ni ostal dolžan niti šefu medijskega giganta Showtime, ki ima pravice za prenos dvoboja. Stephena Espinozo je zaradi domnevno namerne okvare mikrofona pred vsemi brez zadržkov krepko ozmerjal. Toda glede na izjemen zaslužek si Teksašan Irčevih besed najverjetneje ne bo vzel k srcu. Čeravno se ga je oprijel vzdevek Podlasica.

Ogled za Američane ne bo poceni

Za spremljanje od doma (tako imenovani pay-per-view) bo v ZDA treba odšteti približno 80 evrov (organizatorji si obetajo do pet milijonov ogledov). Pri nas je prenos zakupil Sport Klub. Še bistveno bolj pregrešno dragi so sedeži v lasvegaški T-Mobile Areni, ki sprejme približno 20.000 obiskovalcev, saj je treba zanje v povprečju odšteti krepko več kot 3000 evrov. Glavni pokrovitelj bo pristavil okroglih 10 milijonov dolarjev (8,6 milijona evrov). Toda pod črto gre kljub gromozanskim številkam tudi za prestižen dvoboj dveh elitnih športnikov (in njunih egov).

»Boks je nekaj, kar res obvladam, ko govorimo o boksu – sem najboljši,« se svoje veličine upravičeno zaveda Mayweather. Na spletu je mogoče prebrati nič koliko scenarijev. Američan je dvoboj z nokavtom nazadnje končal leta 2011 proti Victorju Ortizu in je enajst let starejši. Je to priložnost za McGregorjev agresiven slog in njegovo nevarno levico? Ali pa bo irski napad vendarle mala malica za znameniti Mayweatherjev ples protiudarcev?

Po dvoboju ne bo manjkalo tistih, ki bodo hiteli trditi, da je bil izid jasen od začetka. Zdrava pamet daje prednost izkušnjam, a v borilnih športih je dovolj ena samcata napaka, en dobro odmerjen udarec. McGregor je vsekakor vrhunski atlet, pripravljen unovčiti takšno priložnost. »Pojedli boste svoje besede,« slikovito odgovarja dvomljivcem. A ne glede na izid je jasno vsaj to, da bosta oba po boju občutno bolj zadovoljna s stanjem na računu. Po najskromnejših napovedih si bosta razdelila blizu neverjetnih 200 milijonov dolarjev.