Boksarski spektakel med nepremaganim Mayweatherjem in superzvezdnikom mešanih borilnih veščin McGregorjem, ki se bo odvil 26. avgusta v Las Vegasu, po bolj ali manj spretno koreografiranih 'novinarskih' konferencah še naprej buri domišljijo športne javnosti. Zanimanje je zaradi zgražanj boksarskih veljakov le še večje. Po drugi strani pa bolj kot se bliža dvoboj, večji so dvomi v lahko zmago 40-letnega Američana. O tem nenazadnje pričajo tudi kvote na stavnicah.

Dogajanje je enostavno rečeno kaotično. Šovu so podlegli tudi nezainteresirani, ki kot po pravilu postajajo navdušenci. Zaradi nizkotne govorice, testosteronskega postavljanja ali polarnih krznenih plaščev? Težko je odgovoriti z gotovostjo, a draž je očitno prisoten. Celo nasprotniki postajajo zavezniki. Ko je namreč Irec letos februarja pridobil boksarsko licenco, je bil med najbolj glasnimi kritiki dvoboja dvakratni svetovni prvak po verziji IBF Paulie Malignaggi. »Z udarcem mu bom odpihnil brado,« je med drugim povedal upokojeni Američan, ki pa bo sedaj, kot kaže, kot sparing partner zloglasnemu McGregorju celo priskočil na pomoč. Kajpak velja pristaviti lonček, nenazadnje bo po grobih ocenah spektakel ustvaril okroglo milijardo dolarjev prihodka.

V boks je pridrvel UFC cirkus

Kdor vsaj bežno spremlja boks, je vajen manj prijaznih novinarskih konferenc in vročekrvnih izmenjav besed med nasprotnikoma. Toda praviloma kakšnih hujših ekscesov v delu, namenjenemu širši javnosti, ni. Nazadnje je Wembley Arena gostila težko pričakovani dvoboj med Vladimirjem Kličkom in domačim šampionom Anthonyjem Joshuo, ki je pred 90 tisoč gledalci obranil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po verzijah IBF, IBO in WBA. Dogajanje pred in po dvoboju bi lahko opisali kot gentelmansko srečanje, v katerem sta boksarja drug drugemu izkazala ogromno spoštovanja.

Na kaj podobnega Mayweather na nedavni štiridelni turneji z začetkom v Los Anglesu in zaključkom v Londonu ni mogel računati. Nepremagani boksarski prvak, ki ima pod pasom 49 profesionalnih zmag brez poraza, zaradi česar za mnoge spada med najboljše boksarje vseh časov, je menil, da bo irski izzivalec pokazal vsaj malo spoštovanja, a se je uštel. Američan kljub bogati karieri, v kateri se je uveljavil kot tehnično izjemno nadarjen defenzivni boksar, ki brez težav oddela tudi vseh 12 rund, za povrh nikakor ni bil na nivoju verbalnih igric zloglasnega McGregorja.

Nič ni bilo prepuščeno naključju

Nekaj možnosti je vendarle imel, saj so bila srečanja skrbno zrežirana, borca sta si namreč čas za mikrofonom izmenjevala kot na kakšnem debatnem tekmovanu. Mayweather je stavil na šopirjenje s svojim bogastvom: tako so med drugim na Irca deževali dolarski bankovci – med tem se je na roki svetila milijon evrov vredna ura – veliko pa je imel Američan povedati tudi o Irčevih treh porazih znotraj osmerokotne kletke UFC-ja. Toda še bistveno bolj samozavesten je bil v svojih nastopih jezikavi kralj verbalnih dvobojev McGregor. S svojo prepotentnostjo se je lotil predvsem Američanovega videza. Dolžan pa ni ostal niti šefu medijskega giganta Showtime, ki ima pravice za prenos dvoboja. Stephena Espinozo je zaradi domnevno namerne okvare mikrofona pred vsemi na odru večkrat označil za »je*eno podlasico«. Veljaki so obnemeli, prisotni na tribunah noreli. Komentatorji so bili sicer nad teatralnostjo, po kateri so v zadnjem času ravno zaradi Irca znane konference tekmovanj pod okriljem UFC, pretežno navdušeni. In presenečeni. Česa podobnega še niso videli.

A seveda ni manjkalo kritikov pogosto neokusnega zmerjanja. Ko so recimo Irca obtožili rasizma, je ta na naslednji konferenci enostavno odvrnil, da to ni mogoče, saj je »črn od popka navzdol«. Da je bilo cirkuško dogajanje popolno, je McGregor Američana na zadnjem srečanju v Londonu za nekaj sekund prijel za glavo, čeprav je bilo to pogodbeno obema prepovedano. Navkljub temu da se je Mayweather pohvalil z nizom neporaženosti, ki traja že 49 borb in 21 let (!), to McGregorja – ki pravi, da ga bo premagal v vsega štirih rundah, njegova glava pa se bo menda ob tem odbila od tal – navidez ni pretirano ganilo.

Boj za prestiž, boj za denar

McGregor in Mayweather bosta v ring stopila konec avgusta, veljala bodo boksarska pravila, pomerila pa se bosta v velterski kategoriji (do 66,7 kilograma). Cena za ogled spektakla pred malim zaslonom ali prek računalnika bo devetdeset dolarjev za prenos v običajni ločljivosti, deset dolarjev več pa bo potrebnih za ogled v visoki (HD) ločljivosti (po ocenah je pričakovanih pet milijonov ogledov). Cena za oddaljen ogled je relativno nizka, če pristavimo, da bo potrebno za sedež v lasvegaški T-Mobile Areni, ki sprejme približno 20 tisoč obiskovalcev, odšteti pregrešnih 3000–4000 evrov. Glavni pokrovitelj bo pristavil okroglih 10 milijonov dolarjev (8,6 milijona evrov).

Pod črto gre kljub gromozanskim številkam vendarle za prestižen dvoboj dveh elitnih športnikov. Bo svet z zmago v boksarskem debiju šokiral zloglasni, jezični Irec, znan po svoji bliskoviti, natančni levici ali pa bo boksarski večer vendarle mala šala za nepremaganega ameriškega šampiona? »Boks je nekaj, kar res obvladam, ko govorimo o boksu – sem najboljši,« se svoje veličine zaveda Mayweather.

Na spletu si je možno prebrati ničkoliko scenarijev. Bosta odboksala polnih 12 rund? Bo Irec zdržal? Je Američanu morda McGregor zlezel pod kožo? Kaj bi zmaga enega ali drugega pomenila za boks? Zaenkrat pa je jasno zgolj to, da bosta oba akterja po boju občutno bolj zadovoljna s stanjem na računu. Vse je v služenju denarja in tega ne en ne drugi niti približno ne skrivata. 26. avgusta se torej obeta popolni križanec kapitalističnega spektakla in športnega dogodka. Dogodka, ki naj bi (na stavnicah) presegel celo znameniti Super Bowl.