Po že več neuspelih poskusih se tudi danes ni začelo sojenje nekdanjemu veleposlaniku v Madridu Petru Rebercu. Prvič, ker ni bilo glavnega akterja, in drugič, ker je manjkal tudi sodnik porotnik. »Pred časom sva imela kratek sestanek, rekel je, da ima preglede pri dveh ali treh psihiatrih. Ne čuti se sposobnega za sojenje,« je povedal zagovornik Milan Krstić in poudaril, da ne gre za izmikanje, in opozoril na opravičilo, ki ga je sodnik Tomaž Bromše dobil od psihiatra. A Bromše je odvrnil, da mu je veljavnost potekla pred današnjim.

Sekire, izvijači, kozarci, cedila…

Reberca dolžijo zlorabe položaja, ponarejanja listin, nevestnega dela v službi in poneverb. Del, ki zadeva nevestno delo in je v javnosti najbolj odmeval, je že zastaral. Med bivanjem v Madridu med letoma 2007 in 2010 je s proračunskim denarjem nakupil enormno količino gospodinjskih pripomočkov, orodja, goriva, knjig in tako dalje. Na primer: kupil je pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 16 dlet, 107 izvijačev, 37 klešč, štiri zračne kompresorje, 1800 kozarcev, 77 cedil in še in še. V obtožnici še piše, da je delodajalcu predložil štiri povratne letalske vozovnice, čeprav ne njega ne njegove družine ni bilo na letalu. Prav tako naj bi devetkrat neupravičeno predložil račune za nakup dizelskega goriva, vprašljivi so tudi številni računi za hotelske prenočitve, kajti ne njega ne njegovega voznika niso našli na seznamu gostov. Iz proračuna naj bi poravnal celo sodno takso za tožbo proti državi. Vložil jo je zaradi pregleda rezidence, ki je razkril njegovo zapravljivost. Trdil je, da je šlo za nezakonit vstop, in zahteval dobrih 75.000 evrov odškodnine. Tožbo je izgubil, prav tako tudi tisto, s katero je zahteval vrnitev na delovno mesto na zunanjem ministrstvu, češ da je bil ob službo nezakonito.

Že od začetka nesposoben za to službo

Je pa tudi ministrstvo tožilo njega in zahtevalo povračilo nesmotrno in neupravičeno zapravljenih proračunskih sredstev v višini 73.600 evrov. Toda koprsko sodišče je sklenilo, da za to ni odgovoren – oprlo se je na oceno psihiatra, da takrat ni bil razsoden in da že ob nastopu funkcije zaradi psihotične motnje te službe ni bil sposoben opravljati. Okoli zdravstvenih težav se vrti tudi ljubljanski kazenski postopek. Danes je bil na sodišče vabljen izvedenec dr. Peter Pregelj, da bi razjasnili, ali je Reberc sposoben za sojenje. Že pred časom je ocenil, da je, le naj ima vmes odmore; zdaj mu je sodnik naročil, naj se do nove obravnave 30. avgusta o tem še enkrat izreče. O prištevnosti v času kaznivih dejanj je na enem prejšnjih narokov Pregelj že odgovoril pritrdilno.

Na oceno prištevnosti medtem čakajo tudi na novogoriškem sodišču. Tam mu sodijo zaradi treh spolnih napadov na otroka ter prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem so bile mladoletne osebe.