Ko je včeraj v sodno dvorano v zadnji sekundi (sicer malce okorno) vstopil tudi obtoženi, nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc, je za hip zavladal optimizem, da se bo po nekaj neuspelih poskusih sojenje vendarle začelo. A je začel plahneti že po prvem njegovem stavku. »Bolan sem. Ne morem stati zaradi tablet, ki so mi jih predpisali,« je izjavil 50-letnik. In potem se je samo še zapletalo, tako da so morali obravnavo zaradi zlorabe uradnega položaja, ponarejanja listin, nevestnega dela v službi in poneverb na koncu spet preložiti. Če bo šlo vse gladko, se bodo znova sestali septembra. Medtem pa bo ena od točk obtožnice, ki se nanaša na Reberčeve enormne nakupe različnih gospodinjskih pripomočkov, orodja, goriva, knjig in še marsičesa, že dokončno zastarala.

O bontonu

Sojenje bi se moralo začeti že maja, v sodnem spisu se je nabralo že osem nevročenih vabil. Obtoženi pa je včeraj vendarle prišel. Ker je sodnica Lea Habjanič pričakovala zaplete, je povabila tudi psihiatra dr. Petra Preglja. Ta je sicer že izdelal mnenje, da je bil Reberc v času kaznivih dejanj prišteven, na vprašanje o njegovih siceršnjih zdravstvenih težavah pa je odgovoril, da je sposoben za sojenje, a da potrebuje odmore. Tudi ko je včeraj Reberc naštel, katere tablete jemlje, je psihiater ostal pri svojem. Je pa dodal, da je res bolje, da obravnavo spremlja sede.

Zagovornik Milan Krstić pa se s tem ni kar tako sprijaznil. Imel je kup ugovorov, češ da ni imel dovolj časa za preučitev psihiatrovega mnenja, da obtoženemu niso pravilno vročili vabila in da tudi ni sposoben slediti obravnavi. In še posebno ker je Pregelj nazadnje dopolnil mnenje le na podlagi zdravstvene dokumentacije in Reberca ni pregledal. Ni manjkalo niti povišanih glasov; ko je na primer sodnica izjavila, da bo senat odločil o teh ugovorih, je izjavil: »Nimate kaj odločati, ker danes te obravnave ne bo.« In tudi: »Pred petdesetimi leti ste tako sodili...« Ko je še naprej skakal v besedo, se je odločno odzvala tudi Habjaničeva. »Gospod odvetnik, opozarjam vas na prve tri točke bontona,« mu je zabrusila. A na koncu so se strasti vendarle pomirile. Senat je odločil, da se bo izvedenec z obtoženim res še enkrat pogovoril (zadnjič se je pred letom), za pomoč pri dopolnitvi mnenja pa zaprosil tudi kliničnega psihologa.

Dizel za bencinski avto

Kot smo že pisali, je bil Reberc z veleposlaniškega mesta odpoklican konec avgusta 2010, ko je inšpektorski nadzor v Madridu pokazal številne nepravilnosti. Tožilstvo mu očita, da je zunanjemu ministrstvu predložil račune za nakupe dizla, čeprav sta imela oba službena avtomobila bencinski motor. Sporni so tudi nekateri računi za hotelske nočitve in letalske prevoze. Menda ga na teh letih sploh ni bilo, prav tako ne v navedenih hotelih. Obtožujejo ga, da je uslužbenki naročil, naj spremeni datum na blagajniškem prejemku, ki ga je nato podpisal in posredoval v kabinet predsednika vlade. Za veleposlaništvo je kupoval kupe cedilnikov, lijev, obračalk, zajemalk, cvrtnikov pa še sekir, macol, dlet, izvijačev, električnih brusilk, vrtalnih strojev, električnih žag, sekir, anten, kamer... Slednje obsega kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, ki se nanaša na obdobje od 1. decembra 2007 do 31. avgusta 2010 in bo torej konec avgusta dokončno zastaralo. Zanj je zagrožena enoletna zaporna kazen.

Rebec se je sicer zapletel v še kar nekaj tožb z državo, medtem ko kazenski postopek proti njemu vodijo tudi v Novi Gorici. Za zaprtimi vrati mu sodijo zaradi treh spolnih napadov na otroka ter prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem naj bi bile prikazane mladoletne osebe.