Senatu pod vodstvom sodnice Lee Habjanič ni dano, da bi začela sojenje nekdanjemu veleposlaniku v Madridu Petru Rebercu. Ko je po vrsti vabil na glavno obravnavo, ki mu jih niso uspeli vročiti, junija vendarle sedel na zatožno klop, je že kazalo, da se bo zadeva premaknila z mrtve točke. A Reberc je takrat zatrdil, da ima še vedno hude težave s psihičnim zdravjem, zato se je Habjaničeva (ponovno) obrnila na izvedenca dr. Petra Preglja z vprašanjem, ali je sposoben za sojenje. Pregelj je odvrnil, da je, a danes, ko bi obtoženi spet moral priti na sodišče, so ga znova čakali zaman. Zagovornik Milan Krstić je povedal, da je v bolnišnici, drugih informacij o tem pa da nima. Zato je sodnica lahko le odredila nov datum začetka sojenja, 13. september. Ali bo Reberc takrat dejansko v sodni dvorani, pa seveda ne ve nihče.

Kopičil vse mogoče

Reberc je obtožen zlorabe uradnega položaja, ponarejanja listin, nevestnega dela v službi in treh poneverb; kaznivo dejanje nevestnega dela v službi je medtem že zastaralo. Rebrčeva dejanja, ki so v medijih do zdaj najbolj odmevala, so bila prav kazniva dejanja nevestnega dela v službi. V času službovanja v Španiji, med letoma 2007 in 2010, je namreč iz državnega proračuna nakupil veliko količino različnih gospodinjskih pripomočkov, orodja, goriva, knjig in tako dalje. Nakupil je tudi veliko električnega in ročnega orodja – med drugim pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 16 dlet, 107 izvijačev, 37 klešč, štiri zračne kompresorje in 25 posod za gorivo.

Ne v letalu ne v hotelu

Zaradi neupravičeno porabljenih sredstev v višini 73.300 evrov ga je država tožila, a ji je (po še nepravnomočni sodbi) uspelo izterjati le polovico denarja: sodišče je odločilo, da za drugo polovico odgovarja država zaradi neučinkovitosti zunanjega ministrstva. Zaradi domnevnega nevestnega dela v službi pa v kazenskem postopku nikoli ne bo odgovarjal, saj je kaznivo dejanje, za katero je zagrožena enoletna zaporna kazen, že zastaralo. Ga pa še vedno obtožujejo, da je delodajalcu predložil štiri povratne letalske vozovnice na liniji med Madridom in Ljubljano, čeprav ne njega ne njegove družine ni bilo med potniki. Prav tako naj bi devetkrat neupravičeno predložil račune za nakup dizelskega goriva, vprašljivi pa so tudi številni računi za hotelske prenočitve. Po preverjanju namreč ne njega ne njegovega voznika niso našli na seznamu gostov. V obtožbi med drugim tudi piše, da je iz proračuna celo financiral plačilo sodne takse za odškodninsko tožbo, ki jo je vložil proti državi.

A do vsebine obtožnice še niso prišli, kajti vse se še vedno vrti okoli obtoženčevega zdravstvenega stanja. Dr. Pregelj, ki je ocenil, da je bil v času kaznivih dejanj prišteven, ves čas vztraja, da je kljub zdravstvenim težavam sposoben za sojenje. Med obravnavo bo sicer potreboval kakšen odmor, a to je tudi vse. Ali dejstvo, da je Reberc zdaj hospitaliziran, kaj spremeni, pa bo verjetno znano 13. tega meseca.