James Damore, šahovski mojster, ki je študiral na najuglednejših univerzah v ZDA, je bil pred dnevi odpuščen. Objavil je namreč manifest, v katerem je na desetih straneh razpravljal o primernosti žensk v tehnoloških poklicih. Med drugim je zapisal, da so ženske manj primerne za tehnološke poklice kot moški in da slabše prenašajo stres. Meni, da je v tehnoloških poklicih manj žensk zaradi bioloških razlik med spoloma in ne zaradi diskriminacije, ki so je deležne ženske.

Kršil Googlov kodeks obnašanja

Izvršni direktor Googla Sudar Pichai je v odzivu na Damorov manifest zapisal, da podpira pravico zaposlenih do izražanja lastnega mnenja, a da je Damore s svojim desetstranskim manifestom šel predaleč in z njim »kršil Googlov kodeks obnašanja in spodbujal spolne stereotipe«, zaradi česar je programskega inženirja odpustil.

Odpuščeni Damore, ki je za Google delal od leta 2013, se je odzval s spletno pošto, ki so jo objavili pri New York Timesu, v kateri je zapisal, da ima pravico do izražanja lastnega mnenja o pogojih dela v okolju, kjer je zaposlen. »Upal sem, da bo moj manifest sprožil konstruktivno razpravo o Googlovem pomanjkanju toleriranja idej, ki se ne skladajo z njegovo levo usmerjeno ideologijo,« je zapisal. Meni, da mu je Google s tem, ko ga je odpustil, storil krivico, zaradi česar namerava tožiti multinacionalko.

Assange: Cenzura je za bedake

Manifest se je med zaposlenimi hitro razširil in naletel na precej neodobravanja, a je med zaposlenimi tudi nekaj takšnih, ki se z Damorom strinjajo. Po pisanju britanskega Guardiana je javnost do spornega manifesta obsojajoča. »Dopis je postal viralen prav zaradi tega, ker je toliko ljudi želelo izraziti nestrinjanje z napisanim,« so zapisali.

Na dogodek iz Silicijeve doline se je odzval tudi Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa. Na twitterju je zapisal, da je »cenzura za bedake« in da bi pri WikiLeaksu zaposlili odpuščenega Damora. Dodal je, da delavci ne bi smeli biti odpuščeni zaradi izražanja lastnega mnenja, če to storijo na kulturen način.