Slovenska atletinja Martina Ratej je v kvalifikacijah meta kopja pri 35 letih izvedla svoj najdaljši met na velikih tekmovanjih in se z dosežkom 65,64 m uvrstila v jutrišnji finale, ki bo na olimpijskem stadionu v Londonu ob 20.20. Konjičanka je kvalifikacije končala ekspresno, saj je krepko presegla kvalifikacijsko normo (63,50) že v prvem poskusu ter izpolnila svoje želje in napovedi.

Potem ko se je svetovno prvenstvo za slovensko atletiko začelo pod pričakovanji, saj so vsi atleti krepko zaostali za svojimi najboljšimi dosežki, je Martina Ratej ob pravem času poskrbela za žarek upanja. »Takega meta nisem pričakovala,« je priznala Martina Ratej in dodala, da se na ogrevanju ni počutila dobro. »Ko sem prišla na stadion, se je vse spremenilo. Naredila sem dobre ogrevalne mete,« je nadaljevala.

Prvi del naloge je torej Konjičanka opravila z odliko. Jutri jo čaka najpomembnejši del naloge, v katerem bo skušala v edini ženski disciplini večernega sporeda osvojiti svojo prvo kolajno na velikem tekmovanju. Tekmovala bo proti izkušenim mojstricam, med katerimi bo prva favoritinja Čehinja Barbora Špotakova, ena najboljših metalk kopja v zgodovini. Hrvatica Sara Kolak v kvalifikacijah ni bila prepričljiva, saj ni izpolnila norme, a nihče ne dvomi, da je sposobna poseči po najvišjih mestih in da bo aktualna olimpijska zmagovalka drago prodala svojo kožo. V najožji krog favoritinj za najvišja mesta sodita še Nemka Kathrina Molitor in Kitajka HuiHui Lyu, ki je v kvalifikacijah z dosežkom 67,59 m postavila azijski rekord.

Debi na velikih tekmovanjih je dočakala Agata Zupin, mlada atletinja iz Kamnika, ki jo trenira Damjan Zlatnar, slovenski rekorder v teku na 110 m ovire. Čeprav je Zupinova izpolnila normo v dveh disciplinah, se je odločila, da bo izpustila tek na 200 m ter se posvetila nastopu na 400 m ovire. Izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna. Agata Zupin je potrdila svoj velik talent ter napredovala v jutrišnji polfinale. S časom 56,54 je v svoji kvalifikacijski skupini zasedla četrto mesto, ki ji je prinesel neposredno uvrstitev med najboljših 24 atletinj v njeni disciplini. Agata Zupin je tekla hrabro, v finale pa se je uvrstila kljub dejstvu, da je na predzadnji oviri izgubila korak ter se skoraj povsem ustavila. Devetnajstletno atletinjo čaka jutrišnji polfinalni nastop ob 21.35. Daleč najhitrejši kvalifikacijski čas je dosegla Američanka Dalilah Muhhamad (54,59).