Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je ujela zadnji vlak in se z uspehoma na zadnjih dveh mitingih diamantne lige uvrstila v veliki finale najboljših osmih metalk, ki se bodo na sklepnem mitingu bojevale za zmago v svoji konkurenci. Konjičanka je v Rabatu z dosežkom 62,46 metra zaostala le za svetovno rekorderko Barboro Špotakovo (63,73 metra). Pred nastopom v Maroku je bila Martina Ratej tretja na mitingu v Londonu, kjer jo je poleg Špotakove ugnala še olimpijska zmagovalka Sara Kolak. Hrvatica v Maroku ni tekmovala, saj se je odločila za nastop na evropskem prvenstvu do 23 let v Bydgoszczu, kjer je trofejna športnica osvojila še en naslov.

Martina Ratej je v Rabatu trikrat vrgla kopje dlje od 60 metrov, dvakrat je prestopila, enkrat pa je vrgla dobrih 55 metrov. Za osem centimetrov je prehitela Belorusinjo Tatjano Halidovič, ki v skupnem seštevku meta kopja zaostaja le za Barboro Špotakovo in Saro Kolak. Zanimivo je, da so številne najboljše metalke kopja izpuščale mitinge diamantne lige ali so tekmovale le na enem od njih, saj se pripravljajo predvsem na nastop na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Londonu.

»Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljna, drugo mesto je odličen dosežek. Pričakovala sem sicer večjo daljavo, toda tudi preostale tekmovalke niso zmogle več; med njimi so bile tudi tekmice, ki imajo izide krepko več kot 65 metrov. Razen Špotakovi nobeni ni uspelo kaj posebnega. Bile smo brez energije v tej maroški vročini,« je svoj nastop opisala Martina Ratej. »Moji zadnji izidi niso slabi, priključila sem se najboljšim na svetu. Na svetovnem prvenstvu avgusta v Londonu se bom bojevala za finale. Sem na dobri poti, da dosežem zastavljeni cilj. Pred Londonom bom konec prihodnjega tedna nastopila le še na državnem prvenstvu v Celju.«

Naslednji miting diamantne lige bo v petek v Monaku, kjer bosta od slovenskih atletov tekmovala Luka Janežič v teku na 400 metrov in Maruša Černjul v skoku v višino. Miting bo imel tudi slovenski organizacijski pridih, saj v pripravi nanj sodelujejo nekdanji predsednik Atletske zveze Slovenije Gregor Benčina, nekdanji direktor AZS Luka Steiner in nekdanji direktor Smučarske zveze Slovenije Jožko Križan. Prvi zvezdnik mitinga bo Jamajčan Usain Bolt.