Nova pešpot med Spodnjimi in Zgornjimi Gorjami bo pešcem na najnevarnejšem odseku ceste z Bleda proti Pokljuki nudila varnost pred prometom. »Najhuje je bilo, kadar sta se srečala dva tovornjaka. Takrat sem se moral umakniti čisto na rob in se obrniti postrani, da sem ostal cel,« je vsakdanje sprehode po nevarni cesti do hiše svojega sina opisal Franc Kučič iz Zgornjih Gorij. Včeraj se je sprehodil po novi pešpoti in bil navdušen nad lokalno pridobitvijo. Nekdanji ozki pešpoti so domačini včasih rekli kar gorjanska bob steza.

Poleg šolarjev bodo varnejši tudi obiskovalci

»Za pešce, ki hodijo med naseljema Spodnje in Zgornje Gorje, je bil to zelo nevaren odsek, zato je tudi Direkcija za infrastrukturo v svoj proračun umestila financiranje gradnje te varne poti zunaj naselja,« pravi župan občine Gorje Peter Torkar. Poudarja, da so z varno potjo zaščiteni prav najšibkejši udeleženci v prometu. Med njimi je največ šolarjev, opozarja ravnatelj osnovne šole Gorje Milan Rejc. »Zagotovo je ob kolesarski stezi pod Višelnico to dodatna pridobitev za varnejšo pot v šolo za vse, ki iz Spodnjih Gorij obiskujejo našo šolo, ki deluje v Zgornjih Gorjah.« S pridom bodo pot poleg šolarjev in drugih domačinov uporabljali tudi turisti, ki jih v zadnjem času vse pogosteje opažajo v krajih nad Bledom. »Pogosto pridejo kar peš z Bleda in obiščejo sotesko Vintgar ter si ogledujejo še druge lepote kraja, vse več pa je sobodajalcev tudi v Gorjah,« pravi predsednik Turističnega društva Gorje Janko Peterman. »Vozniki avtomobilov morajo paziti predvsem na mlade turiste, ki tako zavzeto spremljajo zemljevid na svojem mobilnem telefonu, ki jih vodi do želenega cilja, da na varnost kar pozabijo,« opisuje vsakdanje prizore, ki jim je priča.

Dolgoletna prizadevanja so obrodila sadove

»Verjamem, da bomo v Gorjah v bližnji prihodnosti dobili še kakšno pridobitev, ki bo občino Gorje naredila še prijaznejšo,« upa ravnatelj Rejc in opozarja, da si je občina za omenjeno pešpot dolgo prizadevala. Da je tako, potrjuje tudi župan Torkar. »Na srečo so vendarle tudi nekateri lastniki zemljišč, s katerimi smo imeli težave, spregledali, da je ta pešpot res pomembna za javno korist, in so se odločili prodati zemljišče za gradnjo,« pojasnjuje dogajanje zadnjih let.

Gradnjo na sedemstometrskem odseku so začeli že lani decembra, a so jo zaradi tekem svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki začasno prekinili, da zaradi polovične zapore ceste ne bi prihajalo do zastojev. Pešpot je od glavne ceste ločena z zelenim pasom. Ta je širok od tri do pet metrov, medtem ko je pešpot široka dva metra in na večjem delu na strani proti glavni cesti zaščitena z leseno ograjo. Hkrati s pešpotjo so zgradili novo vodovodno omrežje za napajanje Spodnjih Gorij. Naložbo v vodovod je plačala občina, in sicer je za to namenila slabih 40.000 evrov, preostanek denarja, 171.000 evrov, pa je zagotovila direkcija za infrastrukturo.