Medtem ko si nekatere objezerske občine vse bolj prisvajajo svoje naravne znamenitosti s tem, da zaračunavajo veslanje in plovne takse ter prepovedujejo oddajanje plastičnih plovil – tudi desk za stoječe veslanje oziroma supov – se v občini Medvode za tovrstne ukrepe, ki jezijo obiskovalce, niso odločili. Bodo pa celostno uredili okolico jezera – za zdaj je namreč urejena le okolica čolnarne.

Brez novih omejitev in taks

Na Zbiljskem jezeru trenutno vso turistično in čolnarsko dejavnost usklajuje Turistično društvo Zbilje, ki premore tudi usposobljene reševalce iz vode po posebni licenci za čolnarsko dejavnost, potapljače in vso potrebno tehnično opremo – tudi dve plovili za kontrolo in reševanje iz vode. Predsednik turističnega društva Iztok Pipan pravi, da so na Zbiljskem jezeru dobrodošli tudi suparji, za katere je urejen dostop do jezera. V skladu z veljavnim odlokom je po jezeru prepovedana le plovba s plovili na motorni pogon. Na vprašanje, ali nameravajo v prihodnje po zgledu nekaterih občin plovbni režim zaostrovati, je Pipan odvrnil, da bodo zaradi zahtev zakona o plovbi po celinskih vodah z novim odlokom regulirali plovbo za večja plovila za prevoz do 50 potnikov ter uredili pristaniška območja in vstopno-izstopna mesta ob jezeru. »Ta mesta so tudi v skladu z načrtovano pešpotjo okoli celotnega Zbiljskega jezera. Trenutno ima namreč jezero samo eno pristaniško mesto, in sicer v obstoječi čolnarni na Zbiljah.

Odlok pa ne načrtuje nikakršnih dodatnih omejitev ali finančnih nadomestil, temveč samo nadomestilo za stalen privez plovila na pristaniških mestih,« je pojasnil Pipan in dodal, da osnutek odloka ni naletel na nasprotovanje vpletenih.

Treba bo rešiti še lastniška razmerja

Svetovalec župana Matej Osolnik pravi, da je celostna ureditev jezera dolgoročen projekt, ki ga bo financirala občina s pomočjo evropskih razpisov. »Trenutno zaključujemo projektno dokumentacijo za prvi del prve faze, ki obsega pot od čolnarne do doma starejših občanov v Zbiljskem gaju. Preden bomo zagnali naslednje faze, pa bomo morali rešiti še lastniška razmerja. Celotne trase okrog jezera namreč trenutno še ni mogoče prehoditi zgolj po občinski zemlji. Trasa tudi ne bo mogla potekati ves čas ob jezeru, saj so na nekaterih območjih gnezdišča labodov in rac. Tudi to moramo še rešiti z naravovarstveniki,« je razložil Osolnik. Čeprav finančne konstrukcije za izpeljavo projekta še nimajo, se županov svetovalec ne boji, da jim ne bi uspelo, kajti, kot poudarja, nova finančna perspektiva je zelo naklonjena ohranjanju naravnih vrednot.

Na vprašanje, ali bodo turistične ladje občinske ali zasebne, je Osolnik odvrnil, da bo treba po sprejetju odloka – ta naj bi šel v obravnavo jeseni – najprej določiti upravljalca jezera. Predstavlja pa si, da bodo ladje vozile na panoramske vožnje po jezeru, kot je to že počela ladja St. Lucia, ki pa je že nekaj časa zasidrana.

A nekateri domačini opozarjajo, da bo treba turistom ponuditi kaj več kot le ogled skal in grmovja oziroma rečne brežine. »Na vožnji si sicer od daleč videl tudi stari grad in cerkvico sv. Urha v Smledniku, a to ni dovolj, tako kot tudi ne postanek v kampu Dragočajna, kjer ni kaj za početi. Labode pa lahko hraniš pri čolnarni, kjer je malo naprej tudi lepo urejeno igrišče za otroke,« je pripomnil naš sogovornik, ki se ni želel izpostaviti z imenom in priimkom.