Kuskusu v tej solati družbo dela zanimiva in pisana zelenjava - velja omeniti le to, da v času, ko šparglji niso v sezoni (v sezoni so v aprilu, maju in juniju), le-te lahko izpustite iz recepta in jih po želji nadomestite s svežo špinačo ali rukolo.

Vse okuse v tej osvežujoči solati čudovito zaokroži in poveže preliv iz polnozrnate gorčice. Preliv lahko pripravite tudi z navadno gorčico.

Gorčična semena sodijo med najstarejše začimbe, saj se njihova uporaba omenja že v Bibliji. Nekateri so gorčična semena najprej uporabljali le v kuhinji, nekateri pa so se že takrat zavedali njihovih zdravilnih učinkov. V starem Rimu in Grčiji so zdravniki uživanje gorčičnih semen priporočali kot zdravilo zoper kačje pike, izpadanje las, gobavost in uši. Hipokrat pa je iz gorčičnih semen pripravljal obkladke.

Uporaba gorčičnih obkladkov se je ohranila vse do današnjih dni, saj gorčična semena spodbujajo krvni obtok, čiščenje nakopičene sluzi, umirjajo kašelj ter blažijo mišično otrdelost. Gorčična semena pa tudi blagodejno delujejo na prebavo.

Sedaj pa brž pripravite to solato, navdušeni boste! Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za preliv s polnozrnato gorčico:

- 2 žlici polnozrnate gorčice

- 1 žlička medu

- 6 žlic olja

- 2 žlici vode

- lupinica in sok 1 limete

- sol, poper

- 1 žlica balzamičnega kisa

Ostale sestavine:

- 200 g kuskusa

- 1 pest rdečih in rumenih češnjevcev

- 1 šopek špargljev

- 2 žlici mandljevih lističev

- 2 mladi čebulici

- 1 pest redkvic

- sol

- poper

- (olivno) olje

PRIPRAVA

Špargljem odlomite olesenel del – z obema rokama primite konici šparglja in ga prelomite, prelomil se bo ravno tam, kjer se začne oleseneli del. Potem jih narežite na dvo-centimetrske koščke. Položite jih na krožnik, pokapajte z oljem in malo posolite in popoprajte, potem pa s čistimi rokami razmažite po celotnih špargljih.

Kuskus stresite v skodelico in prelijte z 1,5 kratnikom vrele vode (200 g kuskusa: 350 g vode). Še prej kuskus posolite s ščepcem soli in prelijte z žličko olja. Kuskus pokrijte s krožnikom in pustite 5 minut, da se napije vrele vode.

Redkvice narežite na tanke lističe, češnjevce pa na polovičke.

Zeleni del čebulic narežite na majhne koščke, beli del pa prihranite za kateri drugi recept. Mandljeve lističe popražite na suhi ponvi, potem pa jih prenesite v šalčko. Na isti ponvi popecite šparglje – v ponev vam ni treba dodajati olja. Šparglje popecite na vseh straneh, približno 5 minut.

Vse sestavine za preliv dobro zmešajte, potem pa poskusite in dodelajte, če je potrebno.

V veliko solatno skledo nadrobite napit kuskus, potem pa dodajte vso zelenjavo in mandljeve lističe.

Prelijte s prelivom, nežno premešajte, servirajte in postrezite.