Soba v japonščini pomeni ajdova moka. Soba noodles so pripravljeni (predvsem – odvisno od proizvajalca) z ajdovo moko in so fenomenalni. Nekateri vsebujejo tudi pšenično moko, zato pozor, če ste alergični na gluten. Sicer so 100% ajdovi soba noodles odlični tudi za neglutensko dieto. Priprava soba noodles je enostavna, saj za kuho potrebujejo le nekaj minut. Ker imajo značilen vonj in okus po ajdi, poleg ne potrebujejo veliko. Le malo sveže zelenjave in odličen preliv.

Ta solata ni topla testeninska jed. Zato skuhane rezance takoj splaknite pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedite. Potem pa zmešajte z zelenjavo in prelivom. Solata je najboljša hladna oziroma sobne temperature.

Ta recept je odličen tudi za na pot. Vendar pozor. Preliv hranite posebej in ga s testeninami in zelenjavo zmešajte šele tik pred postrežbo.

Soba noodles lahko dobite že v skoraj vsaki bolje založeni trgovini, a če jih ne najdete, lahko namesto soba noodles uporabite tudi riževe rezance ali pa tanke špagete.

Pa še beseda o papriki. Lahko uporabite kombinacijo katere koli barve paprik, po želji tudi le papriko ene barve. Uporabite paprike, ki jih imate na razpolago in ki so vam najbolj všeč. Z rdečo nikoli ne zgrešite! Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za preliv:

5 žlic arašidovega masla

5 žlic sojine omake

2 žlici (sezamovega) olja

2 žlici medu

1 žlica jabolčnega kisa

1 strok česna

približno 5 žlic vode

Ostale sestavine:

1 zavitek soba noodles

1 majhna rdeča paprika

1/2 rumene paprike

1 majhna glavica brokolija

sezam in peteršilj za okras

PRIPRAVA

Brokoli narežite na majhne cvetke in približno 5 minut kuhajte v kropu. Skoraj kuhanega (naj bo še hrustljav, a ne več surov) takoj prenesite v mrzlo vodo, da se neha kuhati in ostane lepe zelene barve. Potem ga dobro odcedite.

Medtem obe papriki narežite na majhne kocke. Soba noodles skuhajte po navodilih na embalaži, kuhane pa takoj splaknite pod mrzlo vodo in pustite, da se dobro odcedijo.

Z naribanim česnom, arašidovim maslom, oljem, medom in kisom naredite kremast preliv. Dodajte toliko vode, da dobite kremast tekoč preliv.

Soba noodles, brokoli in papriki prelijte s prelivom, nežno premešajte, servirajte, pokapajte še z nekaj preliva, okrasite s sezamom in po želji še s peteršiljem in postrezite.