Priprava odlične špargljeve juhe od danes naprej ne bodo le sanje. S tem receptom boste pripravili najboljšo špargljevo juho v svojem življenju. Šparglji sami po sebi niso preveč kremasti, a brez skrbi. Za kremnost bodo poskrbeli indijski oreščki. Uporabite nepečene in nesoljene oreščke – te dobite sedaj že v vseh trgovinah.

Ste vedeli, da indijski oreščki pravzaprav niso oreščki, ampak so seme sadeža? Izvirajo iz Južne Amerike, najbolj pa uspevajo v Braziliji. Vsebujejo veliko koristnih snovi: so odličen vir antioksidantov, vitamina K, magnezija, beljakovin, kalija, bakra in železa. Delovali naj bi protivnetno, pomagali pri ureditvi krvnega tlaka in preprečevali okrave pljuč. Med drugim naj bi pozitivno vplivali tudi na libido.

Navkljub vsem pozitivnim užinkom pa si je vseeno treba zapomniti, da so indijski oreščki zelo kalorični, zato z njimi ne gre pretiravati – manjša pest na dan bo dovolj.

Sedaj pa brž pripravite to juho, navdušeni boste! Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

- 600 g špargljev

- 3,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

- 75 g neslanih indijskih oreščkov (+ dodatno za okras)

- 2 stroka česna

- 1 žlička limoninega soka

- sol

- (bel) poper

PRIPRAVA

Indijske oreščke v hladni vodi namakajte vsaj 2 uri, lahko pa tudi čez noč. Namočene dobro sperite pod tekočo mrzlo vodo. Špargljem odlomite olesenele dele – vsakega primite na obeh koncih in prelomite, prelomil se bo ravno tam, kjer je olesenel. Šparglje narežite na manjše koščke in stresite v zelenjavno jušno osnovo. Osnovo zavrite in kuhajte približno 3 minute, da se šparglji zmehčajo. Česen lahko dodate v tem koraku, lahko pa ga dodate v mešalnik tik pred mešanjem.

Nekaj špargljev prihranite za okras, ostale pa stresite v mešalnik. Dodajte splaknjene indijske oreščke, zelenjavno osnovo, v katerih so se šparglji kuhali in dobro zmiksajte. Miksajte toliko časa, da dobite kremasto juho.

Juho prelijte nazaj v kozico, jo popoprajte in dodajte limonin sok ter zavrite. Poskusite in dosolite, če je potrebno. Juho servirajte v skodelico, okrasite s prihranjenimi šparglji in indijskimi oreščki ter postrezite.