Ta odlična poletna poslastica bo na vašem jedilniku celo poletje. Tako velikokrat ga boste pripravili, da ga boste znali že na pamet.

Za pripravo te jedi lahko uporabite katero koli belo ribo. Odlična izbira je aljaški polak, ki je brez kosti (zmaga!), je nevtralnega okusa in zelo dobro vpija vse, kar jo obkroža. Je dokaj poceni, pa še dobi se enostavno. Prodajajo jo zamrznjeno, v pakiranju po kilogram.

Mešanica, s katero prelijete ribo je ključna. Če združite maslo, super začimbe in malo limetinega soka (tudi limonin sok je ok), že ne more biti slabo!

Ena izmed najpomembnejših (mnogih!) prednosti tega recepta je tudi to, da ne umažeš štedilnika. Tudi pečica ostane čista, čeprav se riba peče v njej. Ker nič ne šprica!

To luštno jed lahko pripravite zelo na hitro in tudi na tiste dni, ko imate gužvo. Ni veliko dela: zmešate preliv za ribo, ribo porinete v pečico, pripravite breskvino salso (nasekljate par zadev) in kosilo je tu. Vse lahko pripravite vnaprej: pečeno ribo, salso in tortilije hranite posebej, potem pa pred postrežbo le sestavite. Ribo lahko pogrejete, bo taka kot sveže pečena.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za ribo:

50 g masla

sok 1 limete (ali limone)

1 žlička kajenskega popra

1 žlička česna v prahu

1 žlička soli

500 g aljaški polaka (ali katere druge bele ribe)

Sestavine za breskvino salso:

1 breskev

1 šopek peteršilja

1 majhen košček rdeče čebule

limetin sok (lahko tudi limonin sok)

sol

Ostale sestavine:

6 majhnih tortilij ali tako školjk (ali 4 večje tortilije)

2 žlici kisle smetane

rezinice limete

PRIPRAVA

Ribo splaknite pod tekočo mrzlo vodo in dobro obrišite s kuhinjsko brisačo. Maslo stopite, mu dodajte sok limete, kajenski poper, česen v prahu in sol ter dobro premešajte. Ribo prenesite v ognjevarni pekač. Dve žlici omake prenesite v kozarček, s preostalo omako pa prelijte ribo. Pecite 15 minut v pečici, ogreti na 200°C. Pekač previdno vzemite iz pečice, ribo z vilicami nadrobite v manjše kose in pecite še 5 minut, da se vsi koščki ribe napojijo z omako.

V posodici zmešajte na majhne kocke narezano breskev, sesekljan peteršilj in rdečo čebulo, pokapajte z nekaj limetinega soka in posolite ter poskusite in po potrebi dodelajte. Omaki v kozarčku dodajte kislo smetano in dobro premešajte.

Tortilije lahko malo pogrejete v mikrovalovni ali v ponvi, potem pa jih obložite z nadrobljeno ribo. Dodajte še breskvino salso in pokapajte s prelivom kisle smetane. Okrasite še z rezino limete in takoj postrezite.