Poletje, terasa/balkoni/vrt/kamp/plaža/travnik … in priložnosti za druženje so tu. Ker vem, da vam vedno pa RES ne paše mislit na hrano in kuhanje, vam predstavljam ta party krožnik, ki ga lahko pripravite ob kateri koli priložnosti. Nanj lahko postavite pravzaprav karkoli, predstavljam idejo, ki bo všeč malo bolj lačnim in malo manj lačnim.

Za bolj lačne sem pripravila kombinacijo: paradižnikova salsa + tortilija čips. Za malo manj lačne pa nudim odlično kombinacijo zelenjave + humusa. Lahko seveda grickate čips tudi s humusom, zelenjavo pa s salso.

Obe pomaki lahko pripravite vnaprej in ju preden družba pride le postrežete. Enostavno in priročno!

Pa še nekaj nasvetom glede paradižnikove salse – naj bo grobo sesekljana, saj za pomakanje ne potrebujetegladke omake. Da bo salsa poleti – seveda jo lahko pripravite tudi pozimi – še bolj osvežilna, dodajte v salso še nekaj svežih (češnjevih) paradižnikov.

Dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za vsaj 4 osebe)

Sestavine za paradižnikovo salso:

1 konzerva pelatov (le pelati, tekočino prihranite za kateri drugi recept)

1 strok sesekljanega česna

2 mladi sesekljani čebulici

1 šopek svežega peteršilja

1/2 svežega sesekljanega feferona (neobvezno)

1 žlička soli

1/2 žličke popra

1 žlička kumina (neobvezno)

Sestavine za humus:

1 velika pločevinka kuhane čičerike (250 g)

1 žlica arašidovega masla

4 žlice olivnega olja

4 žlice vode

1 strok česna

1 limona

1 ščepec soli

kajenski poper (neobvezno)

Ostale sestavine:

korenje

paprika

kumara

redkvice

češnjevi paradižniki

šparglji

tortilija čips

PRIPRAVA

Humus: Čičeriko splaknite pod mrzlo vodo in dobro odcedite. Po želji vsako zrno olupite - brez skrbi, kožica oziroma lupinica se bo enostavno odstranila le s pritisom prstov. Če boste čičeriko bo humus bolj svinat, a je odličen tudi brez lupljenja. Česen olupite, limono pa ožemite. V mešalnik dajte čičeriko, česen, limonin sok, arašidovo maslo, vodo (to dodajajte postopoma in po potrebi) in dobro zmiksajte. Dodajte olje in še enkrat zmiksajte. Poskusite in dodelajte. Humus prenesite na krožnik in po želji pokapajte z olivnim oljem. Humus lahko uporabite kot pomako, neverjetno dober pa je tudi v sendviču.

Paradižnikova salsa: Česen olupite in sesekljajte. Mlado čebulico narežite na koščke. Feferonu odstranite semena in ga narežite na manjše koščke. Peteršilj spraknite in dobro osušite. Konzervo s pelati odprite, tekočino prelijte v posodico in shranite za kateri drugi recept. V mešalnik dajte odcejene pelate, česen, čebulico, petešilj, feferon in sol, poper in kumin in grobo sesekljajte. Salso poskusite in dodelajte po okusu.

Pripravite vso zelenjavo. Šparglje pokapajte z oljem in potresite s soljo in poprom, potem pa jih specite na suhi ponvi – le nekaj minut na stran. Korenje narežite na tanke pravokotničke, papriko pa prav tako. Kumari lahko naredite lušten vzorček, če jo dobro operete, potem pa z vilico potegnete po lupini. Kumaro potem narežite. Redkvice in češnjevce narežite na polovičke.

Ko imate pripravljeni obe pomaki in zelenjavo, pripravite servirni krožnik. Na eno stran postavite tortilija čips, poleg pa položite paradižnikovo salso. Na drugo stran krožnika postavite zelenjavo, poleg pa humus. Postrezite in naj se party začne!