Juhe pripravljajte vse leto, jap, tudi poleti. Poleti so seveda na jediliku predvsem zelenjavne, bolj bistre in seveda hitro pripravljene juhe.

Pet odličnih predlogov:

Pappa al pomodoro

Bučkina kremna juha

Zelenjavna juha z dišavnicami

Bučna ribanka

Bučna juha z makarončki

Vse pravkar naštete juhice morate seveda skuhati – zelo na hitro, pa vseeno. Ko je pa RES vroče in si kuhanja ne morete niti predstavljati, ne da bi se začeli potiti, takrat pa paše ohlajena juha. Taka dobra. Taka kremasta. Taka barvita.

Juho lahko pripravite tudi zvečer, da je naslednji dan že pripravljena. Potrebujete le kuhano koruzo, rumen paradižnik in še nekaj malenkosti. Naslednji dan jo le okrasite in postrezi. Čudovita ohladitev! Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE

Sestavine za juho:

200 g kuhane koruze (2 žlici koruze prihrani za salso)

450 g rumenih češnjevih paradižnikov

1 rumena paprika

1/4 čebule

1 strok česna

3 žlice olivnega olja

2 žlici jabolčnega kisa

1 žlička soli

1/4 žličke belega popra

Sestavine za salso:

2 žlici koruze

4 redkvice

1 žlička limoninega soka

sol

peteršilj/koriander

(olivno) olje za okras

PRIPRAVA

Koruzo splaknite pod tekočo vodo in dobro odcedite. Papriko narežite na majhne kocke. Čebulo in česen olupite in prav tako narežite na kocke. Češnjeve paradižnike operite in narežite na polovičke.

Koruzo (2 žlici prihranite za salso), papriko, čebulo, česen in češnjeve paradižnike prenesite v posodo, posolite in premešajte ter pustite počivati približno 20 minut.

Vso spočito zelenjavo prenesite v blender in zmiksajte. Brez skrbi, tekočine ni treba dodajati, saj so paradižniki sočni in vsebujejo dovolj tekočine. Zmiksani zelenjavi dodajte olje, kis in poper in še enkrat zmiksajte. Poskusite in dosolite, če je potrebno.

Juho pokrijte in ohladite v hladilniku – lahko nekaj ur, brez skrbi pa tudi čez noč.

Za okras in teksturo pripravite še salso. Redkvice operite in narežite na majhne kockice. Nekaj vejic peteršilja sesekljajte. Skupaj zmešajte koruzo, redkvice, peteršilj in pokapajte z limetinim ali limoninim sokom. Dodajte še sol in premešajte ter poskusite ter po potrebi dodelajte.

Ohlajeno juho premešajte, prenesite v skodelico, okrasite s salso, pokapajte z oljem in postrezite.