V 16. etapi je glavnino ves dan motil bočni veter, ki jo je do konca razbil na več skupin. Hitro je v ozadju ostal ujet nosilec zelene majice, Nemec Marcel Kittel, v zadnjih kilometrih so se v težavah znašli še člani najboljše deseterice skupnega seštevka Daniel Martin, Louis Meintjes in Alberto Contador.

Spredaj je ostala izbrana skupinica kolesarjev, med njimi prvi štirje v generalni razvrstitvi Froome, Fabio Aru, Romain Bardet in Rigoberto Uran, ki so iz kilometra v kilometer, tudi na račun vetra, pridobivali sekunde v primerjavi s preostalimi kolesarji.

Olimpijski prvak Greg Van Avermaet je zaključni sprint, ki je šel rahlo navkreber, začel prvi, toda prehitro. Matthews je izkoristil odsotnost najboljših klasičnih sprinterjev dirke in na koncu prehitel Norvežana Edvalda Boasson Hagna na drugem in Nemca Johna Degenkolba na tretjem mestu.

V sredo bo na sporedu prva od dveh alpskih etap. Začela se bo v La Muru in končala po 183 kilometrih v Serre-Chevalierju. Kolesarje čakajo štirje vzponi, dva najvišje kategorije.