»Sem brez besed. To je neverjetno, da sem vedno na vrhu igre, v kateri nikoli ni vnaprej znan zmagovalec. V petih sprintih nisem naredil napake. Za to je treba imeti noge in um v pravem trenutku na pravem mestu. Moji pomočniki so šampioni,« je Marcel Kittel (Quick.step) žarel od ponosa tudi v enajsti etapi kolesarske dirke Tour de France v Pauu. Po letu 1909, torej 98 let po Francoisu Fabru, je Kittel naslednji, ki je zmagal pet etap v prvih enajstih dneh Toura. Napis Marcel Kittel bo tudi točno petdeseto zapisano ime na cesti v Pauu. Tour gosti petdesetič.

Nemec je zmagal gladko. Najbližje presenečenju je bil ubežnik Marciej Bodnar. Bil je trd oreh. Poljak iz ekipe Bora je bil med trojico ubežnikov, ki so se zapodili v beg že pri tabli nič kilometrov, takoj po zamahu startne zastavice. Specialist za vožnjo na čas, pomočnik Petra Sagana (in Rafala Majke), se je sam izstrelil naprej 28 kilometrov pred ciljem, ujeli so ga šele 250 metrov pred ciljem.

Najbližje Kittlu je bil Dylan Grönewegen. Moštveni kolega Primoža Rogliča je bil znova, kot dan prej, najhitrejši v zaključku z maksimalno hitrostjo 72 km/h. Nemec je drvel z 71,3 km/h, Norvežan Edvalda Boasson Hagna z najboljšim vlakom pa 67,8 km/h. Kittel se vseskozi trudi, da obdrži zeleno majico. Tudi na vmesnem letečem cilju je bil tretji, za Norvežanom Kristoffom in Avstralcem Matthewsom. Slednji ima največ možnosti za točke v težjih etapah, kar je bilo zadnja leta v dobi Petra Sagana tudi odločilno.

Ekipi Bahrain Merida zaključek znova ni uspel po željah. Sonny Colbrelli ni bil v ospredju (43.). Končal je le nekaj mest pred Janijem Brajkovičem (63.). Grega Bole in Borut Božič sta tudi tokrat v zadnjih treh kilometrih naredila delo pomočnika, kar je tudi njuna vloga na Touru. Italijana sta v zavetrju pripeljala povsem v osredje, a ga je turbulenca posrkala. Delno tudi posledica padca, kjer so imeli enake težave tudi Jacob Fuglsang (peti skupno), Dan Martin (šesti), Nairo Quintana (osmi) in tudi Alberto Contador (dvanajsti). Vsak padec lahko pusti posledice naslednje dni.

Colbrelli in Bahrain Merida imata tako le dve uvrstitvi med deseterico. Ekipa z močnim slovenskim vplivom je na repu dosežkov (in denarnih nagrad). Uvrstitev med deseterico bi nemara ob sedanji pripravljenosti lahko uspela tudi Božiču ali Boletu, a vodstvo ekipe se je v skladu z nepisanimi pravili v profesionalnem kolesarstvu držalo prvotnega načrta in hierarhije v ekipi. Upajo na več. Zanimivo, da se je italijanski sprinter dobro odrezal na vmesnem letečem sprintu, ko je bil četrti. V Pirenejih bo glavno upanje Jani Brajkovič s skokom v beg.

Za Chrisa Frooma (Sky), Simona Yatesa (Orica) in Warena Barguila (Sunweb) je bil zadnji lahkoten dan v rumeni, beli in pikčasti majici. Sledi plezanje po Pirenejih. Froome ima pred Italijanom Fabiom Arujem 18 sekund prednosti, pred Francozom Romainom Bardetom 51 sekund. Jutri bo velika priložnost za zgodovinski dan slovenskega kolesarstva. Na vidiku sta pikčasta majica in etapna zmaga. Predvsem jutrišnja etapa je pisana za dobre hribolazce, ki bi z prednostjo pripeljali pod vznožje zadnjih treh vzponov Col de Mente, Port de Bales, Col de Peyresaurde s ciljem na Peyragudes, 1500 metrov visoko v Pirenejih. V petek sledi kratka sto kilometrov dolga etapa s tremi vzponi, ko bo priložnosti za zgodnejši napad malo. Za pikčasto majico je napad nujen. Primož Roglič je pripravljen: »V zadnjih dneh sem si poskušal čim bolj zaceliti rane in regenerirati. Težje etape so moja priložnost. Za pikčasto majico se ne bom predal brez boja. Občutki, ko gredo dlake pokonci od množice ljudi ob cesti med borbo za najvišja mesta, dajo krila.«

Odmevna današnja kolesarska novica je tudi bila, da so organizatorji italijanskega Gira sporočili, da bo start izvedbe prihodnje leto prvič zunaj Evrope, in sicer v Jeruzalemu. Izraelci bodo za start plačali dvanajst milijonov evrov.