»Ko sem bil v nedeljo ob etapno zmago, sem bil zelo razočaran. Danes sem toliko srečnejši. Bil sem prvi kolesar, ki je v maju po gradnji te ceste zapeljal po njej. Misijo sem opravil z odliko. Po tej zmagi, ki sem si je želel od začetka sezone, se bom lahko osredotočil v lov na rumeno majico,« je Francoz Romain Bardet proslavljal zmago dvanajsti dan Toura visoko v Pirenejih. V Peyragudesu, po šest ur dolgi etapi (215 kilometrov), je bil najmočnejši v sprintu v klanec. Tretji Fabio Aru je novi v rumeni majici. »Ko sem v cilju pogledal nazaj, sem imel glede na zaostanek Chrisa Frooma občutek, da bom v rumeni. V veliko zadovoljstvo mi je. Nočem preveč razmišljati naprej. Že naslednja kratka etapa lahko prinese velike preobrate. Rumeno bomo branili. Smo bližje Pariza,« se je razgovoril italijanski prvak.

Če se bo želel Chris Froome še četrtič v Pariz pripeljati v rumeni majici, bo moral v lovoriko vgravirati vsaj štiri pomočnike. Brez Poljaka Kwiatkowskega, Kolumbijca Henaa in Špancev Nieva in Lande bi bil Froome zagotovo v nemilosti. Zaradi premoči Skya pa se zdi, da boj za rumeno poteka v zelo prijateljskem duhu. Gospodarja Toura niti ne izzivajo. Ko sta Froome in Aru pod vznožjem zadnjega vzpona na Peyresourde zgrešila krožišče in zavirala med avtodomi, so ostali iz vodilne skupine počakali. To je sicer zelo v duhu športnega boja, o katerem se je v nedeljo (primer Aru) veliko govorilo. A ta športna poteza v Saint Aventinu je bila v velika meri posledica premoči, ki ga je imela ekipa Sky. Ostali kapetani iz deseterice so že vsi ostali brez pomočnikov. Tudi Aru iz Astane zaradi poškodbe Jakoba Fuglsanga. Preprosto tako daleč do cilja ni bilo junaka, ki bi zapeljal na čelo in se žrtvoval. Skupaj se Frooma in Skya ne lotevajo. Med zadnjimi, ki bi kot pomočnik še lahko na kaj vplival, je bil Primož Roglič, ki je omagal kilometer pod vrhom Port de Balesa in je zaostal 13 minut (42. mesto). Vmes ga je prehitel Jani Brajkovič, ki je odpeljal v svojem ritmu (29. mesto).

Če bo novi vodilni Fabio Aru ali nemara kdo drug v Parizu ob zmago za sekunde, bo zagotovo obžaloval zaključek v Peyragudesu. V 150 metrih je izčrpani Froome izgubil kar 22 sekund. Prehitel ga je celo pomočnik Mikel Landa (4. mesto), čeprav je bil Bask na vetru večino zadnjega krajšega vzpona. Za nameček je bila to druga od zgolj treh etap s ciljem v klanec. »Ni izgovorov,« je priznal Froome na dan, ki so se ga Britanci spominjali na 50. obletnico tragične smrti Toma Simpsona na Mont Ventouxu. »Lahko le čestitam Aruju in Bardetu. Nisem imel dovolj močnih nog. To je bil ubijalsko zahteven zaključek. Fantje iz Skya so naredili izjemno delo. Zdaj se dirka začenja znova,« je priznal Froome. Nebeški niso pustili nobenega usmiljena niti do ubežnikov. Velika Froomova prednost je vožnja na čas v Marseillu zadnjo soboto. Slabi dan Frooma bo opogumil mnoge, kar je obet za zanimivo nadaljevanje.

Tudi za Primoža Rogliča. Kolesar LottoNl-Jumbo ni ujel pravega trenutka za skok v beg z dvanajsterico, kjer je bila njegova priložnost za pikčasto majico. Beg sta krojila nosilec zelene Marcel Kittel (352 točk) in njegov glavni tekmec Michael Matthews (222). Slednji je celo pomagal klubskemu kolegu v pikčasti majici Warrenu Barguilu odščipniti točke tekmecem na prelazih. Zasavcu (30 točk) gre na roke, da sta Barguil (70 točk) in Thomas De Gendt (32) po prvem pirenejskem dnevu bolj utrujena. Današnja etapa (102 kilometra) s tremi vzponi prve kategorije (Latrape, Agnes, Mur de Peguere) bo izjemno hitra, eksplozivna, napadalna. Ena odločilnih. Cilj je v dolini v Foixu, 25 kilometrov od prelaza Peguere.