Prvo skupino okuženih komarjev, ki bi naj iztrebili vrsto Aedes aegypti, so že izpustili v kalifornijskem mestu Fresno. Leta 2013 se je tam prvič pojavila ta invazivna vrsta komarjev, ki med drugim prenaša tudi virus zika.

Slednji bi naj povzročal hude nevrološke motnje, tudi mikrocefalijo, zaradi katere se otrok rodi z nenormalno majhno glavo in številnimi drugimi zdravstvenimi težavami.

Komarji, ki bodo izpuščeni iz laboratorija, so vsi samci in niso gensko spremenjeni, pač pa so okuženi z ljudem nenevarno bakterijo wolbachia. Kot pišejo pri Bloomberg Technology, ima ta uničujoč učinek na reproduktivni proces komarjev, saj povzroči, da med parjenjem laboratorijskega komarja in samice vrste Aedes aegypti nastanejo jajčeca, iz katerih se ne razvijejo komarji. V laboratoriju upajo, da bo na ta način sčasoma upadla populacija komarjev prenašalcev virusa zika. Prednost laboratorijskih komarjev je tudi v tem, da ne pikajo ljudi, saj so vsi samci.

Razmerje, ki je potrebno za učinkovito zmanjševanje populacije prenašalcev zike, je sedem laboratorijskih komarjev proti enemu prenašalcu zike, zaradi česar bo v okolici mesta Fresno Verily 20 tednov izpuščal predvidoma milijon laboratorijskih komarjev tedensko.