Raziskave kažejo, da se komarji ne morejo upreti kakšnim 20 odstotkom ljudi. Profesor entomologije, vede o žuželkah, na floridski univerzi v Vero Beach Jonathan Day pravi, da komarje privablja več stvari, med drugim tudi barva oblačila, saj komarji zelo dobro vidijo. V črnih, modrih in rdečih oblačilih naj bi vas komar prej opazil in vas vzel za tarčo. Na zaželenost posameznika pri komarjih naj bi vplivala tudi krvna skupina – tisti s skupino 0 naj bi bili dvakrat bolj privlačni kot na primer tisti s krvno skupino A. Raziskave so pokazale še, da imajo komarji raje tiste, ki se gibajo, saj človekova povišana temperatura za komarje deluje kot poziv k večerji. Poleg tega jih privlačijo še izdihan ogljikov dioksid, znoj, pa tudi pivci piva, a tukaj zaključki študije še niso dokončni.

Med najverjetnejšimi razlagami, zakaj imajo komarji kri nekaterih raje kot kri drugih, pa je vonj kože. Ta je pri vsakomur prekrita z različnimi kombinacijami bakterij, ki proizvajajo številne kemikalije. Vonji, ki jih ustvarijo nekatere kombinacije bakterij, tako nekatere nesrečnike naredijo neustavljivo privlačne za komarje.

Če torej mislite, da se komarji spravljajo samo na vas, imate morda celo prav. Zato se morate pred njimi dobro zaščititi, zlasti na potovanjih v države, kjer jih je največ.

Komarji so namreč ene najnevarnejših vrst živali na svetu, saj prenašajo malarijo, mrzlico denga, virus čikungunja in v zadnjem obdobju zelo aktualni virus zika.