Slovenski sprinter Luka Janežič je ta konec tedna v Bydgoszczu vnovič potrdil svoj talent. Atlet Kladivarja je namreč na Poljskem postal evropski prvak v teku na 400 m v konkurenci do 23 let. V finalu je zmagal prepričljivo s časom 45,33, drugi je bil Norvežan Karsten Warhom (45,75), tretji pa Danec Benjamin Lobo Vedel (46,08).

Janežič je bil prepričljivo najboljši že v kvalifikacijah (46,44) ter polfinalu (45,73).

Enaindvajsetletni Vodičan je svojo prvo kolajno na evropskih prvenstvih osvojil predlani, ko je bil v teku na 400 m tretji. Svojo najboljšo uvrstitev v članski konkurenci je dosegel lani, ko je bil olimpijski polfinalist teka na 400 m, s časom 45,07 pa je v Riu de Janeiru postavil tudi slovenski rekord. V tej sezoni je Luka Janežič dosegel nekaj odličnih rezultatov, prehitel najboljše evropske tekače na 400 m ter prvič tekmoval na mitingu diamantne lige.

Drugo slovensko kolajno je na Poljskem osvojila metalka diska Veronika Domjan. Atletinja iz Zavrča je bila z dosežkom 58,48 tretja. Zmagala je Nemka Claudine Vita (61,79 m), druga pa je bila Poljakinja Daria Zabawska (59,08 m). Tudi Veronika Domjan že ima v svoji vitrini kolajno z velikega tekmovanja, saj je bila predlani evropska mladinska podprvakinja. Lani je z dosežkom 60,11 na evropskem prvenstvu v Amsterdamu postavila slovenski rekord, norma za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu pa v metu diska znaša 61,20 m. V finalu suvanja krogle je bil Nace Pleško (Olimpija) z dosežkom 18,55 m deveti, Blaž Zupančič (Mass) pa z izidom 18,33 m enajsti. Po pričakovanjih je bil največji Janežičev tekmec za zmago nekdanji mnogobojski mladinski svetovni prvak Warholm. Norvežan je bil v tej sezoni najhitrejši na tekmah diamantne lige na 400 m z ovirami v Oslu in Stockholmu. Norvežan je sicer izjemno hitro začel in imel večji del proge prednost pred Janežičem. Slovenski rekorder je v zadnjih stotih metrih izjemno pospešil, tako da je prepričljivo osvojil naslov evropskega prvaka.

Zelo uspešna je bila tudi Anita Horvat, ki tako kot Janežič trenira pod vodstvom trenerja Roka Predaniča. Atletinja Massa je v polfinalu postala prva Slovenka, ki je en stadionski krog pretekla pod 52 sekundami. S časom 51,94 je izboljšala 17 let star državni rekord Brigite Langerholc, hkrati pa je izpolnila normo za nastop na avgustovskem članskem svetovnem prvenstvu v Londonu. V finalu je Anita Hrovat tekla počasneje ter bila s časom 53,06 četrta. Bronasto kolajno bi osvojila s časom 52,51, če bi ponovila dosežek iz polfinala, pa bi postala celo evropska prvakinja. »Ko sem v polfinalu videla izid, sem takoj pomislila, da je to nov državni rekord, tako do 23 let kot absolutni ter tudi norma za nastop na svetovnem prvenstvu, ki sem jo lovila že vso sezono. Zato sem izjemno vesela. Vsekakor je letošnja sezona zame zelo uspešna, imela sem veliko dobrih tekem, najbolj sta mi uspeli v Velenju in zdaj še tu na Poljskem,« prva Anita Horvat.

»Anita je v polfinalu ubila tri muhe na en mah. Izboljšala je državni rekord, dosegla normo za svetovno prvenstvo ter se uvrstila v veliki finale. Dokazala je, da je lahko izjemno hitra, če dobro starta. Pričakoval sem, da bo pa takšnem rezultatu malce popustila. Lahko smo zelo zadovoljni, saj bi pred prvenstvom vsi takoj podpisali za takšen izkupiček,« je bil zadovoljen Rok Predanič.