»Ko sem bil mlajši, so bili ti fantje, kot je Contador, moji idoli. Nikoli si nisem mislil, da jih bom nekega dne premagal. Odlično se je izšlo, če le pomislim na nedeljo. Nisem verjel, da mi lahko uspe. Na družbenih medijih je letelo veliko kritik name, zdaj sem naredil svoje,« se je, potem ko je v sprintu v Foixu pod Pireneji premagal Naira Quintano, Alberta Contadorja in Mikela Lando, smejalo 25-letnemu Warrenu Barguilu. Etapna zmaga na največji državni praznik, dan Bastilje, ima za vse Francoze še večji pomen. Zadnji Francoz je polepšal praznični dan na Touru pred dvanajstimi leti. V nedeljo se je sicer že veselil zmage, a je ostal kislega obraza po ogledu fotofiniša in zmagi Rigoberta Urana.

Bitka za rumeno je potekala na dveh frontah. Fabio Aru je kljub poskusom napada Chrisa Frooma in drugih (Martin, Uran, Yates) zmogel nadzorovati potek in obvarovati rumeno majico. V cilju je bil nagrajen tudi s košaro velikih pršutov. Ekipa Sky se je odločila, da poskuša lomiti konkurenco z napadom drugega moža Mikela Lande. Bask je v begu sledil Barguilu, Contadorju in Nairu Quintani, ki sta kot ranjena leva po slabem dnevu še enkrat pokazala svojo izjemno borbenost, ter bil vmes virtualno že v rumeni majici. Do cilja je prednost padla. Z minuto zaostanka za Arujem pa ima Sky z Lando in Froomom kot edina ekipa lahko več taktičnih različic za Alpe. Vodilna četverica, Aru, Froome, Romain Bardet in Uran, je v razmiku le 35 sekund. »Delam za ekipo,« je poudaril Landa za tiste, ki mislijo, da ne uboga kapetana Frooma. »Tukaj smo zato, da zmagamo na Touru. Mislim, da nisem močnejši od Frooma. Prihaja zahteven zadnji teden in kronometer, ki ga lahko zmaga brez mene,« je pristavil.

Čeprav je Primož Roglič etapo odpeljal zelo dobro (29. mesto), ni imel nobene možnosti, da bi kolesarju Sunweb lahko konkuriral v boju za pikčasto majico. Zadnji vzpon dneva na Peguere je Barguil odpeljal minuto hitreje od vseh, s Quintano ujel najbolj napadalni par dneva Contador – Landa, dobil gorski cilj in nove točke in pripravil teren za etapno zmago. Roglič je bil vseeno v veliko pomoč Georgeu Bennettu, da kolega iz LottoNl ostane čim bližje najboljši deseterici. Kljub izjemno kratki etapi so bili zaostanki zelo visoki. Le 41 kolesarjev je končalo pod desetimi minutami za Barguilom. Jani Brajkovič (62.) je zaostal štirinajst minut, Borut Božič in Grega Bole petnajst, komandant začelja Avstrijec Bernhard Eisel je 'gruppetto' varno pripeljal pred časovno zaporo. Format kratke etape je pisan za kratek šov, kjer so v ospredju zgolj glavni igralci.

Zato je imelo veliko kolesarjev v mislih že današnjo razgibano etapo. Vsi, ki ne najdejo prostora pod soncem v gorah, bodo danes poskušali v beg ali upali na dober sprint v manjši skupini. Vprašanje je, katera od ekip (Astana, Sky) bo kontrolirala potek. Velike apetite imajo vsestranski kolesarji, ki lahko odločijo sprint manjših skupin, kot je Greg Van Avermaet ali Michael Matthews. Nemara je to tudi trasa, ki bi lahko bila pisana na kožo slovenski Bahrain Meridi. Krajše vzpetine bodo nemara naredile selekcijo, kar bi želeli za Sonnyja Colbrellija ali morda za Grega Boleta.