Ne zgodi se vsak dan, da direktorico najdete za točilnim pultom med pomivanjem kozarcev. Polona Golija je v družinskem podjetju Alpmetal, ki se sicer ukvarja s kovinsko industrijo, odgovorna za turistični del, ki vključuje žičničarstvo in gostinstvo na Soriški planini. Jeseni se bodo veselili nove pridobitve, v novem hotelu bo še okoli 40 postelj.

»Hotel bo lesen, graditi smo ga začeli pred slabim letom, stal bo okoli 700.000 evrov. To pomeni, da ima zdaj Soriška planina z zaledjem na škofjeloško in bohinjsko stran okoli 200 postelj, kar je zelo dobro. Seveda pa želimo po zgledu drugih smučarskih središč sezono dopolniti s poletno ponudbo. Res pa je, da nas je malo in je treba poprijeti za vsako delo,« pravi pravnica po izobrazbi, ki, kadar je treba, dela vse. Pravi, da so pozimi veseli, če pri njih smuča 30.000 smučarjev, nov hotel pa bo omogočil tudi obisk organiziranih skupin. Trenutno zaposlujejo šest ljudi, pozimi to število naraste.

Mlada direktorica se zaveda, da morajo gostu ponuditi še več in razširiti gostinsko ponudbo. Prepričana je, da ima Sorica tudi poleti dobre možnosti za razvoj turizma. Sorica je namreč znana tudi kot izhodišče za obisk krajev pod Ratitovcem. Poletje na Soriški planini ponuja čudovito naravno okolje, možnost za pohode in gorništvo, ogled rapalske meje ter tudi Groharjevo pot z dediščino slovenskega impresionista, rojenega v teh krajih.

Najlepša gorska vas?

Jožica Kačar, ki je ob našem obisku odklenila rojstno hišo slikarja Ivana Groharja, je povedala, da je ta ena od najbolj pomembnih zanimivosti tega kraja in pritegne številne obiskovalce, tega dne si jo je prišla ogledat tudi skupina zeliščaric iz Lesc in okolice. Prav družina Kačarjevih pa je s svojim delovanjem in posebnimi delavnicami Groharjevo slikarstvo in življenje znala približati tudi šolski mladini.

Sprehod do vasi Zgornje Danje in naprej v zaselke pod Ratitovcem pa odkrije še kakšen zanimiv košček zgodovine: zdaj bolj ali manj prazno in odlično ohranjeno vas so pred stoletji naseljevali z nemško govorečimi priseljenci. Letos je na obisk prišla tudi županja tirolskega kraja Innichen, od koder so nekoč prihajali naseljenci v te kraje, o čemer pričajo tudi danes številni nemški priimki. Prav take povezave pa lahko naredijo te kraje še bolj zanimive, so prepričani v družinskem podjetju Golijevih, ki si tako kot drugi vaščani predvsem želijo bolj urejenih prometnih povezav proti Škofji Loki in Baški grapi na drugo stran.