Manj kot mesec dni pred začetkom priprav na novo hokejsko sezono je pri Olimpiji in Jesenicah še vedno preveč neznank, kar napoveduje povprečno zimo. V Podmežakli imajo podpisane pogodbe s trenerjem in štirimi hokejisti, v Tivoliju pa so kot edino okrepitev doslej predstavili le vratarja Roberta Kristana.

Na jeseniško klop je – kot smo v Dnevniku napovedali že prejšnji mesec – sedel nekdanji vratar Gaber Glavič, ki je v zadnjih letih sodeloval v strokovnem kadru članske reprezentance in skrbel za jeseniški podmladek. Neizkušeni Glavič doslej še nikdar ni samostojno vodil članskega moštva, zato je pred njim zahtevna naloga, saj so Podmežaklo zapustili nosilci igre zadnje sezone (Eric Pance, Jaka Ankerst, Sašo Rajsar, Jure Sotlar...), ko so železarji osvojili državni naslov. Očitno bo jeseniško moštvo v novi zimi manj konkurenčno kot nazadnje, ko so igralci podpisovali pogodbe s klubom tudi zaradi vpliva Glavičevega predhodnika Nika Zupančiča, ki je bil tedaj še v vlogi selektorja, a je nedavno tudi zaradi pritiskov dela reprezentance nazadoval v funkcijo pomočnika. Na Jesenicah so doslej podaljšali pogodbe z Žanom Jezovškom, Luko Kalanom in Miho Logarjem, iz propadle Olimpije pa je prestopil David Planko. Od omenjene četverice nihče ni rojen na Jesenicah; Kalan in Logar sta se kalila v Kranju, Jezovšek in Planko pa v Celju. Proračun državnih prvakov se bo predvidoma znižal na 350.000 evrov, po neuspelem združevanju s projektno skupino okoli predsednika državnega sveta Mitje Bervarja in nekdanjega asa Podmežakle Tomaža Razingarja pa je jeseniški vzpon na nekdanjo raven znova močno oddaljen. Na Jesenicah bodo že šesto sezono zapovrstjo nastopali v tekmovanju z občutno manj kakovosti, kot jo ponuja EBEL.

Še vedno pa ni povsem znano, kakšna bo podoba tivolskega hokeja, ki ga je hokejska zveza zaradi nakopičenih dolgov in nezmožnosti poslovanja po enajstih letih igranja v EBEL prijavila v neprivlačno alpsko ligo. Drugorazredno odprto avstrijsko prvenstvo na spletni strani sploh še ni objavilo formata tekmovanja v novi sezoni, kjer bo predvidoma sodelovalo sedemnajst moštev. V rednem delu naj bi se vsi pomerili med seboj v dvokrožnem sistemu, znotraj lige pa bi določili še regionalne skupine. Moštvi Olimpije in Jesenic bosta v štirikrožnem sistemu igrali še z mladinci Salzburga in Celovca, kar napoveduje vsaj šest medsebojnih tekem edinih slovenskih predstavnikov v tem tekmovanju.

Predsednik HK Olimpija Tomaž Vnuk danes odhaja na poletni oddih, še vedno pa čaka na podpis pogodbe s Slovenskimi železnicami, ki so predvidene kot prvi sponzor tivolskega kolektiva. Vnuk računa na proračun v višini dobrega pol milijona evrov, moštvo pa bodo po njegovih besedah sestavljali izključno slovenski hokejisti. »Osemdeset odstotkov ekipe smo že sestavili. Pogodbe bomo podpisovali v nadaljevanju, ko bomo dobili finančna zagotovila,« pravi Tomaž Vnuk. Za trenerja bo postavil Andreja Brodnika, ki prav tako kot Glavič nima veliko izkušenj z vodenjem članov. Med kandidati za klop Olimpije je bil tudi nekdanji slovenski selektor Nik Zupančič, a v novi sezoni ne bo treniral nobenega slovenskega kluba.