Osnovni razlog za ustanovitev in delovanje projektne skupine je bilo dvigniti športni, organizacijski in finančni nivo članskega hokeja na Jesenicah, ki je pred približno petimi leti klecnil pod težo dolgov, danes pa je le še senca nekoč uspešnega hokejskega kluba. Železarji so panogo skušali obuditi na različne načine – nazadnje je bil tudi na prošnjo lokalnih oblasti in vodstva HDD Jesenic sklenjen dogovor o ustanovitvi posebne skupine, katere namen je bila finančna stabilizacija kluba, pritegnitev sponzorjev in zagotovitev kontinuitete za razvoj tako članske kot tudi mladinske kategorije.

Podpisani člani projektne skupine Mitja Bervar, Tomaž Razingar, Tilen Zugwitz, Stevo Ščavničar, Danilo Svrzikapa, Segej Murnik, Marko Klofutar, Robert Celestina in Miloš Ažman izpostavljajo, da je v času od ustanovitve skupine letos januarja do zaključka sezone ta s svojim delovanjem zaslužna za vidne rezultate. Gledalci so znova napolnili tribune dvorane Podmežakla, pristopili so sponzorji, ključna pa je bila transparentnost delovanja: »Zato je bil z dogovorom o sodelovanju, ki je opredeljeval delo projektne skupine, tudi dovoljen vpogled v finančno in pravno stanje HDD Jesenic, ki pa nam zunanjim članom nikoli ni bil omogočen. Kljub večkratnim prošnjam predstavnikom, da nam razkrijejo dokumentacijo v zvezi s finančnim poslovanjem društva (skladno z dogovorom), tega niso želeli storiti v celoti.«

Odločitev prejeli po elektronski pošti

Glede na dosedanje uspešno sodelovanje in predvsem dobre obete za prihodnost, so člani projektne skupine nepričakovano odločitev o odstopu od sodelovanja sprejeli z začudenjem: »Predvsem nas čudi, da so kot razlog navedli različne poglede na prihodnost jeseniškega hokeja, še posebej, ker smo bili vseskozi poenoteni v ciljih na tekmovalnem in poslovnem področju; vsi skupaj pa smo zagovarjali pregledno delovanje, skladno s finančnimi zmožnostmi. Še najbolj pa nas čudi način, na katerega nam je bila odločitev sporočena. »Kljub temu da se je projektna skupina sestajala praktično tedensko, smo odpoved s strani HDD Jesenice prejeli po elektronski pošti in brez resne vsebinske utemeljitve, ki bi jo upravičeno pričakovali.« Ob tem podpisniki dodajajo, da je kljub vsemu potezo upravnega odbora jeseniškega kluba potrebno spoštovati, a »da je ponovno prevladala kratkovidnost in strah posameznikov pred izgubo določenih položajev in ugodnosti«.