Da bi lažje razumeli podrobnosti, ki zaznamujejo zanimivo zastavljeno novogradnjo, je dobro slediti podrobnejšemu opisu. Že zunanjost daje vedeti, da gre za zrcalno načrtovano in tudi izvedeno arhitekturo. Danes najbrž ni več treba posebno poudarjati, a je vendarle dobro vedeti, da sta objekta moderno in nizkoenergijsko zasnovana, kar prinaša kakovostno udobje bivanja ob nizkih stroških obratovanja in vzdrževanja. Zato je na energijski izkaznici zapisan tip A (razred A2 – 13,791 kWh/m2-a)! Objekta ponujata po štiri stanovanjske enote z atriji in terasami v različnih nivojih in vsaka enota, čeprav se zdijo v osnovi zelo podobne, prinaša še nekatere svoje podrobnosti, kar pomeni, da si jih je dobro ogledati in primerjati – še pravi čas, dokler še ni novih stanovalcev…

V vsakem primeru po štiri sobe

V vsakem objektu sta v pritličju po dve štirisobni stanovanjski enoti z 79,85 m2 oziroma 78,15 m2 neto površine. Vsaki enoti pripadata tudi s kakovostno vodoodporno keramiko tlakovana čelna terasa in z grobim peskom v kombinaciji z lesom posut stranski atrij (skupaj od 50 do 70 m2), kamor je mogoče stopiti iz posameznih sob. Nad njimi so večja dupleks stanovanja, ki so po etažah (prvo nadstropje in mansarda) prav tako štirisobna. Namenjena so večjim družinam, morda družinam dveh generacij, kajti povezana so lahko s skupnim notranjim stanovanjskim stopniščem, imajo pa hkrati tudi povsem svoje vhode z osrednjega, z granitom obdelanega stopnišča, znotraj katerega je zgrajen armiranobetonski jašek za morebitno montažo dvigala brez drugih dodatnih posegov, če bi se stanovalci nekoč tako odločili. Tudi ta stanovanja imajo svoje terase in ozelenele atrije (od 50 do 100 m2) za objektoma. Imajo pa te enote tudi samostojne merilnike za porabo vode, električne energije in ogrevanja, če bi se posamezna gospodinjstva v taki enoti odločila za ločeno družinsko ekonomijo. V takem primeru je mogoče skupno stanovanjsko stopnišče zapreti in stopniščni prostor uporabiti drugače (dodatna shramba ali sanitarije).

Poudariti pa je treba, da imajo že zdaj posamezne enote po dva sanitarna prostora, lahko bi rekli skupno družinsko kopalnico in dodatno kopalnico z vhodom iz glavne spalnice. V kopalnicah je uporabljena kakovostna keramika, montirane so stenske WC-školjke s podometnim izplakovalnikom in posebnim dovodom vode, ki služi kot bide, kar je v naši današnji praksi morda še vedno redkost, ki pa postaja vse pogosteje uporabljana. Tudi umivalniki z enoročno armaturo so keramični. Stanovanja imajo v kopalnicah montirane tuš kabine. V pritličju in višjih nadstropjih sta objekta med seboj ločena. Pod objektom pa je vkopana kletna etaža, ki ju edina neposredno povezuje. Namenjena je garaži s skupnim pokritim vhodom in shrambam za potrebe stanovalcev. V garaži je zagotovljenih kar 18 parkirnih mest. Dodatna fleksibilna parkirna mesta pa so še pred objektom.

Konstrukcija

Nosilne stene objektov so armirano-betonske in debele 20 centimetrov. Obodne stene so na zunanji strani obdelane z 20 centimetrov debelo toplotno izolacijo in zaključnim finalnim fasadnim slojem. Predelne stene med stanovanji, ki so v stiku, so prav tako izdelane iz armiranega betona debeline 20 cm in dodatno obdelane s toplotno in zvočno izolacijo 5 cm na vsaki strani. Stene med posameznimi prostori stanovanja pa so montažne, gips-kartonske predelne stene na podkonstrukciji, debeline 10 cm. Medetažna konstrukcija je armirano betonska plošča, debeline 15–20 cm (talna 30 cm). Nad ploščo so položeni toplotna in zvočna izolacija, PVC-folija in armiran estrih. Ostrešje je leseno.

V vhodnem prostoru vsakega objekta in v kopalnicah vseh stanovanj je nameščena keramika, v bivalnih prostorih pa kakovosten lakiran hrastov parket za talno gretje. Vse odprtine na objektu so dodatno izolacijsko obdelane, kar preprečuje nastajanje toplotnih mostov. Stavbno pohištvo je večprekatno in širokoprofilno s trojno izolacijsko zasteklitvijo (toplotna prevodnost 0,7 W/m2 K), kar zagotavlja tudi protihrupno zaporo. Notranji podboji vrat imajo (tudi še redko videne) zaobljene robove.

Nizkotemperaturni sistem

Vse našteto omogoča uporabo nizkotemperaturnega ogrevalnega režima, ki ga sestavlja kombinacija skupne osnovne toplotne črpalke zrak/voda, rekuperacije in kondenzacijske plinske peči na zemeljski plin za premagovanje izredno nizkih zunanjih temperatur. Ta kombinacija omogoča varčno ogrevanje prek talnega ogrevalnega sistema, toplotne izgube pa preprečuje dobro zasnovan 20 cm (na podstrešju 30 cm) debel toplotni ovoj stavbe. Kot se za urejeno urbano naselje spodobi, je seveda ustrezno poskrbljeno tudi za vso potrebno komunalno ureditev.

In nenazadnje: objekta stojita v bližini Stare Loke, več kot tisoč let stare naselbine pod vzhodnimi obronki Škofjeloškega hribovja in na sotočju dveh rek, s pogledom na škofjeloški grad. V bližini so vse služnostne ustanove (vrtec, šola, banka, pošta, trgovine…). Škofja Loka se danes uvršča med najbolj ohranjene, zanimive in pomembne primere zgodovinsko-urbanističnega ter arhitekturnega razvoja slovenskih mest. In od prestolnice je oddaljena le dobre pol ure vožnje… (ktm)