Cena nafte, ki že od konca maja vztrajno pada, je v preteklem tednu doživela skoraj 4-odstotni padec in vstopila v tako imenovani medvedji trend. Glavni razlog za nadaljevanje nižanja cene nafte ostaja zaskrbljenost vlagateljev zaradi presežne ponudbe črnega zlata na trgu, ob vse večjem dvomu o pripravljenosti članic OPEC na nove reze v obsegu črpanja. Medtem ko Savdska Arabija in Rusija skupaj s preostalimi članicami OPEC skladno z dogovorom krčita proizvodnjo, ponudbo na trgu povečujejo ameriški proizvajalci nafte iz skrilavcev ter Libija, ki ima največji obseg načrpane nafte v zadnjih štirih letih. S ponovnim zagonom nedelujočega terminala v Nigeriji bo na trg prišlo še dodatnih 250.000 sodčkov nafte na dan. Trenutne zaloge so tako na letošnjem vrhu, hkrati pa tudi ameriški urad za energijo (EIA) v prihodnjem letu pričakuje, da bo rast povpraševanja po nafti zaostala za rastjo ponudbe. Poleg tega bo zaradi politične nestabilnosti v Katarju in napetih odnosov med Savdsko Arabijo in Iranom v prihodnje še težje doseči nove dogovore med članicami in nečlanicami OPEC.

Ob še vedno rekordnih ravneh delniških indeksov se vlagatelji pred sezono objav poslovnih rezultatov za drugo četrtletje vse pogosteje sprašujejo, ali bodo dobički podjetij podprli trenutna vrednotenja na kapitalskih trgih ter koliko bo na njih vplivala nižja cena nafte. Glede na več kot 20-odstotni upad cene nafte v letošnjem letu so tako z naskokom največji poraženec po donosnosti delnice energetskih družb. Vlagatelji pa si največ obetajo ravno od energetskega sektorja, ki naj bi izmed vseh panog najbolj pripomogel k rasti dobičkov družb ameriškega indeksa S&P 500 v tem četrtletju, predvsem zaradi neobičajno slabih rezultatov v drugem četrtletju prejšnjega leta, ko je bila cena nafte v povprečju še nižja. Družbe iz indeksa S&P 500 naj bi tako v drugem četrtletju imele 7,9-odstotno letno rast dobičkov, kar je bistveno pod ravnijo, doseženo v prvem četrtletju (15,3-odstotna letna rast dobičkov), brez energetskega sektorja pa bi bila rast dobičkov še bistveno nižja, in sicer zgolj 4,8-odstotna.

Med podjetji, ki so zelo odvisna od gibanja cene nafte, je prejšnji teden ameriški logistični gigant Fedex s poslovnimi rezultati tudi na račun nižjih cen goriv močno presegel pričakovanja analitikov. Družba je v poslovnem letu 2017 povečala prodajo za skoraj 20 odstotkov in dobiček za 40 odstotkov na letni ravni. Rezultati so še toliko bolj spodbudni zato, ker je družba trenutno v zahtevnem procesu integracije zaradi prevzema družbe TNT, s katerim bo povečala svojo prisotnost na 60 milijard dolarjev vrednem evropskem tržišču ekspresnih pošiljk. Poleg tega družba pričakuje, da bo zaradi prevzema letno imela 750 milijonov dolarjev sinergij do konca leta 2020. Glede prihodnjih rezultatov ostajajo optimistični tudi vlagatelji; tečaj delnice je namreč v zadnjem letu doživel skoraj 50-odstotno rast (v evrih).